lördag 20 december 2014

Ugnsbakad lax med citronpesto och risotto

Servera med krämig risotto

 

Ingredienser till 4 portioner

  • 600 g laxfilé

Pesto

  • rivet skal av en citron
  • ½ dl rostade pinjenötter
  • 1 dl basilikablad
  • salt och nymalen svartpeppar
  • ½ dl olivolja

Risotto

  • 2 dl carnaroliris
  • 1 finhackad bananschalottenlök
  • 1 dl torrt vitt vin
  • saften av ½ citron
  • 4 dl kycklingbuljong
  • 1½ dl riven västerbottensost
  • 2 msk smör
  • olivolja att fräsa i

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Mixa ingredienserna till peston. (En genväg är att smaksätta pesto på burk med rivet citronskal.)
  2. Dela laxen i 4 portionsbitar och lägg dem i en ugnsform. Täck fiskbitarna med pesto och tillaga fisken mitt i ugnen cirka 15 minuter till en innertemperatur på 42-45 grader.
  3. Fräs löken i olivolja i en kastrull. Tillsätt riset och fräs ytterligare en stund tills riset är glansigt. Tillsätt vin och citronsaft och låt det koka in. Späd med varm buljong lite i taget och koka under omrörning cirka 18 minuter. Tillsätt osten och en klick smör. Servera laxen med risotton.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar