Den här soppan är perfekt när man har rester av julskinka. Hos oss blir den ofta en festlig och värmande lunch efter en nyårsaftonspromenad! Servera med ett gott bröd.
4 portioner
- 3 purjolökar
- 1 gul lök
- 1 msk rapsolja att fräsa i
- 7 dl kycklingbuljong
- salt och nymalen svartpeppar
- 150 g mjukost (t ex Kavli blå)
- 1½ dl grädde
- 1½ dl lagrad riven ost
- 3 dl strimlad kokt skinka
- ½ slanggurka
- 1 knippe hackad bladpersilja
Gör så här:
- Skär purjolöken (även det gröna) i ganska grova bitar. Skiva den gula löken och fräs alltsammans i olja utan att löken tar färg. Slå på buljongen och låt alltsammans koka under lock i 20 minuter.
- Blanda ner mjukosten och när den smält även grädden. Värm alltsammans igen och dra kastrullen från värmen. Rör ner den rivna osten och den strimlade skinkan.
- Skär gurkan i stavar och blanda ner den tillsammans med persiljan inför serveringen. Smaka av med salt och peppar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar