torsdag 25 december 2014

Purjosoppa med skinka



Den här soppan är perfekt när man har rester av julskinka. Hos oss blir den ofta en festlig och värmande lunch efter en nyårsaftonspromenad! Servera med ett gott bröd.

4 portioner

  • 3 purjolökar
  • 1 gul lök
  • 1 msk rapsolja att fräsa i
  • 7 dl kycklingbuljong
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 150 g mjukost (t ex Kavli blå)
  • 1½ dl grädde
  • 1½ dl lagrad riven ost
  • 3 dl strimlad kokt skinka
  • ½ slanggurka
  • 1 knippe hackad bladpersilja

Gör så här:

  1. Skär purjolöken (även det gröna) i ganska grova bitar. Skiva den gula löken och fräs alltsammans i olja utan att löken tar färg. Slå på buljongen och låt alltsammans koka under lock i 20 minuter.
  2. Blanda ner mjukosten och när den smält även grädden. Värm alltsammans igen och dra kastrullen från värmen. Rör ner den rivna osten och den strimlade skinkan.
  3. Skär gurkan i stavar och blanda ner den tillsammans med persiljan inför serveringen. Smaka av med salt och peppar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar