måndag 1 december 2014

Okonomiyaki - japansk pannkaka



Vid vårt besök i Osaka stiftade vi bekantskap med denna härliga lunchrätt. För att göra den "på riktigt" behöver man okonomiyakisås och bonitoflingor, men det går att fuska med egen sås enligt receptet nedan. I stället för bonitoflingor kan man strö över lite finhackad salladslök. Fyllningen kan varieras - okonomiyaki betyder "som du vill ha det - stekt", men vitkålen måste alltid finnas ned.

På okonomiyakirestauranger steks pannkakan på en stor stekhäll och serveras också på en uppvärmd häll mitt i bordet. Här hemma får vi hålla tillgodo med en stor stekpanna.

Recept för 2 personer

Smeten

  • 2 dl mjöl
  • 1,5 dl kycklingbuljong
  • 1 ägg
  • salt och peppar

Fyllning

  • 150 g vitkål, 1 riven morot, 1/2 hackad lök
  • Andra ingredienser som du gillar, jag tar gärna finstrimlad bacon och shiitakesvamp eller räkor

Pålägg

  • okonomiyakisås
  • japansk majonnäs (eller svensk majonnäs utblandad med lite mjölk)
  • bonitoflingor (alternativt finhackad salladslök)
  • Sjögräsflingor

Okonomiyakisås

  • 1 dl japansk soja
  • 1 msk ketchup 
  • 3 msk worcestershiresås
  • 2 msk mirin
  • 1 msk råsocker
  • 1 msk riven ingefära
  • 1 tsk majsstärkelse

Bonitoflingor, okonomiyakisås och japansk majonnäs

Gör så här:

  1. Blanda ingredienserna till såsen utom majsstärkelsen och koka upp i en kastrull. Red av med majsstärkelsen utrörd i lite vatten. Låt såsen svalna.
  2. Blanda ingredienserna till smeten i en stor skål. Smeten ska vara som en ganska tjock pannkakssmet, så tillsätt mer mjöl eller ett extra ägg om du tycker smeten är tunn.
  3. Strimla kålen och lägg den i smeten. Fräs strimlat bacon med lite svamp och blanda ner i smeten. (Om du tar räkor blandar du ner dem direkt)
  4. Olja en stor stekpanna och värm den på medelvärme. Häll smeten i pannan så att det blir en stor tjock pannkaka. Fös ihop mot mitten. Stek i 5 minuter tills den är gyllenbrun och vänd (enklast på ett lock eller med två stekspadar).
  5. Lägg på ett lock och stek sakta ytterligare 5 minuter. Ta av locket och vänd pannkakan igen.
  6. Pensla på okonomiyakisås och ringla över majonnäs. Strö över bonitoflingor.
  7. Servera den riktigt varm!


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar