Vid vårt besök i Osaka stiftade vi bekantskap med denna härliga lunchrätt. För att göra den "på riktigt" behöver man okonomiyakisås och bonitoflingor, men det går att fuska med egen sås enligt receptet nedan. I stället för bonitoflingor kan man strö över lite finhackad salladslök. Fyllningen kan varieras - okonomiyaki betyder "som du vill ha det - stekt", men vitkålen måste alltid finnas ned.
På okonomiyakirestauranger steks pannkakan på en stor stekhäll och serveras också på en uppvärmd häll mitt i bordet. Här hemma får vi hålla tillgodo med en stor stekpanna.
Recept för 2 personer
Smeten
- 2 dl mjöl
- 1,5 dl kycklingbuljong
- 1 ägg
- salt och peppar
Fyllning
- 150 g vitkål, 1 riven morot, 1/2 hackad lök
- Andra ingredienser som du gillar, jag tar gärna finstrimlad bacon och shiitakesvamp eller räkor
Pålägg
- okonomiyakisås
- japansk majonnäs (eller svensk majonnäs utblandad med lite mjölk)
- bonitoflingor (alternativt finhackad salladslök)
- Sjögräsflingor
Okonomiyakisås
- 1 dl japansk soja
- 1 msk ketchup
- 3 msk worcestershiresås
- 2 msk mirin
- 1 msk råsocker
- 1 msk riven ingefära
- 1 tsk majsstärkelse
Bonitoflingor, okonomiyakisås och japansk majonnäs |
Gör så här:
- Blanda ingredienserna till såsen utom majsstärkelsen och koka upp i en kastrull. Red av med majsstärkelsen utrörd i lite vatten. Låt såsen svalna.
- Blanda ingredienserna till smeten i en stor skål. Smeten ska vara som en ganska tjock pannkakssmet, så tillsätt mer mjöl eller ett extra ägg om du tycker smeten är tunn.
- Strimla kålen och lägg den i smeten. Fräs strimlat bacon med lite svamp och blanda ner i smeten. (Om du tar räkor blandar du ner dem direkt)
- Olja en stor stekpanna och värm den på medelvärme. Häll smeten i pannan så att det blir en stor tjock pannkaka. Fös ihop mot mitten. Stek i 5 minuter tills den är gyllenbrun och vänd (enklast på ett lock eller med två stekspadar).
- Lägg på ett lock och stek sakta ytterligare 5 minuter. Ta av locket och vänd pannkakan igen.
- Pensla på okonomiyakisås och ringla över majonnäs. Strö över bonitoflingor.
- Servera den riktigt varm!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar