Julen närmar sig och en del kan man göra i god tid! Brunkål måste finnas på julbordet hos oss. Det är mina skånska rötter som gör sig påminda. Jag gör en rejäl sats och lägger i frysen.
6 portioner
- 1½ kg vitkål
- 4 msk sirap
- 3 dl buljong eller skinkspad
- 1 msk kinesisk soja
- 2 msk ättikssprit (12 %)
- smör till stekningen
- salt
Gör så här:
- Strimla kålen grovt och skär bort stocken. Smält smöret i en stor stekgryta och bryn kålen. Tillsätt 2 dl av buljongen och stek under lock ca 20 minuter.
- Bred ut kålen i en långpanna. Ringla över sirap och soja. Häll på resten av buljongen. Stek mitt i ugnen ca 30 minuter i 200 grader. Smaksätt kålen med ättikssprit och eventuellt ytterligare salt. Tillsätt eventuellt mer sirap och ättikssprit för en sötsur balans.
Brunkålen är klar
SvaraRaderaAnnars ingen jul!
Radera