måndag 1 december 2014

Brunkål





Julen närmar sig och en del kan man göra i god tid! Brunkål måste finnas på julbordet hos oss. Det är mina skånska rötter som gör sig påminda. Jag gör en rejäl sats och lägger i frysen.

 

 

 

 

 

 

 

 

6 portioner

  • 1½ kg vitkål
  • 4 msk sirap
  • 3 dl buljong eller skinkspad
  • 1 msk kinesisk soja
  • 2 msk ättikssprit (12 %)
  • smör till stekningen
  • salt

Gör så här:

  1. Strimla kålen grovt och skär bort stocken. Smält smöret i en stor stekgryta och bryn kålen. Tillsätt 2 dl av buljongen och stek under lock ca 20 minuter.
  2. Bred ut kålen i en långpanna. Ringla över sirap och soja. Häll på resten av buljongen. Stek mitt i ugnen ca 30 minuter i 200 grader. Smaksätt kålen med ättikssprit och eventuellt ytterligare salt. Tillsätt eventuellt mer sirap och ättikssprit för en sötsur balans.

 


 

2 kommentarer: