Hur går det med julförberedelserna? Köttbullar kan man göra i god tid och lägga i frysen. En stor sats köttbullar på 1 kg köttfärs får plats i ugnens långpanna. Ge köttbullarna den sista stekytan när du steker dem i stekpanna före servering.
|
En rejäl sats till många julgäster! |
Ingredienser
- 1 kg blandfärs
- 1½ dl ströbröd
- 1 riven kokt potatis
- 2 dl grädde
- 2 dl mjölk
- 2 ägg
- 1 finriven gul lök
- 4 ansjovisfiléer, finhackade
- ½ tsk malda nejlikor
- 1 tsk malen ingefära
- salt, nymalen vitpeppar och kryddpeppar
- 3 msk smör till långpannan
Gör så här:
- Sätt ugnen på 250 grader. Blanda mjölk, grädde, ägg och riven lök. Tillsätt salt, peppar, kryddor, ströbröd och potatis. Blanda och låt svälla i 5 minuter. Blanda ner färsen och smaka av med ytterligare salt och peppar.
- Smörj långpannan ordentligt. Rulla köttbullarna och lägg dem tätt i långpannan.
- Sätt in långpannan längst ner i ugnen och stek i 5 minuter. Ta ut formen och vänd köttbullarna försiktigt med två skedar. Sätt in långpannan mitt i ugnen och stek ytterligare 5 minuter. Skaka om köttbullarna och stek ytterligare 10 minuter. Köttbullarna ser nu lite tråkiga ut, men efter några minuter i stekpanna före serveringen är de perfekta!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar