tisdag 9 december 2014

Julköttbullar

Hur går det med julförberedelserna? Köttbullar kan man göra i god tid och lägga i frysen. En stor sats köttbullar på 1 kg köttfärs får plats i ugnens långpanna. Ge köttbullarna den sista stekytan när du steker dem i stekpanna före servering.


En rejäl sats till många julgäster!


Ingredienser

  • 1 kg blandfärs
  • 1½ dl ströbröd
  • 1 riven kokt potatis
  • 2 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 1 finriven gul lök
  • 4 ansjovisfiléer, finhackade
  • ½ tsk malda nejlikor
  • 1 tsk malen ingefära
  • salt, nymalen vitpeppar och kryddpeppar
  • 3 msk smör till långpannan

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda mjölk, grädde, ägg och riven lök. Tillsätt salt, peppar, kryddor, ströbröd och potatis. Blanda och låt svälla i 5 minuter. Blanda ner färsen och smaka av med ytterligare salt och peppar.
  2. Smörj långpannan ordentligt. Rulla köttbullarna och lägg dem tätt i långpannan.
  3. Sätt in långpannan längst ner i ugnen och stek i 5 minuter. Ta ut formen och vänd köttbullarna försiktigt med två skedar. Sätt in långpannan mitt i ugnen och stek ytterligare 5 minuter. Skaka om köttbullarna och stek ytterligare 10 minuter. Köttbullarna ser nu lite tråkiga ut, men efter några minuter i stekpanna före serveringen är de perfekta!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar