En hemlagad pastej är kanske inte så vanligt på julbordet längre. Hos oss finns det alltid och är enklare att göra än man tror! Servera den gärna ljummen - som danskarna "lun leverpostej".
Om du gör hela satsen är det enklast med köttkvarn, men halva satsen går snabbt i matberedaren. Köttkvarnen ger en slätare och elegantare pastej, men är man inte så många till jul väljer man kanske det snabbare sättet i matberedaren - så som jag gjorde i år.
2 pastejer à 1½ liter
- 1 gul lök
- 2 äpplen
- 6 hg grislever
- 5 hg späck
- 1 hg fläskfärs
- 5 ansjovisfiléer
- 3/4 msk salt
- 3/4 tsk nymalen vitpeppar
- 1½ krm malen ingefära
- 1½ tsk torkad mejram
- 2 dl vetemjöl
- 4 ägg
- 4 dl gräddmjölk
- smör till formarna
Gör så här:
- Skala hacka och bryn löken i smör. Skala och klyfta äpplena - lägg dem i vatten tills de ska användas. Putsa levern. Skär lever och späck i små bitar.
- Mal lever, späck, färs, äpplen, lök och ansjovis två gånger - eller kör alltsammans i matberedaren.
- Blanda i salt och kryddor. Rör ner mjölet och ett ägg i taget. Späd med gräddmjölken lite i sänder och blanda massan väl. Stek eventuellt ett prov för att smaka av.
- Smörj två formar (1½ l) med smör. Häll i smeten och baka pastejerna i 200 graders ugnsvärme ca 1½ timme.
- Pastejerna går att frysa, men frys dem i så fall före gräddningen.
Leverpastej på vörtbröd och ättiksgurka på toppen. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar