måndag 15 december 2014

Julleverpastej




En hemlagad pastej är kanske inte så vanligt på julbordet längre. Hos oss finns det alltid och är enklare att göra än man tror! Servera den gärna ljummen - som danskarna "lun leverpostej".

Om du gör hela satsen är det enklast med köttkvarn, men halva satsen går snabbt i matberedaren. Köttkvarnen ger en slätare och elegantare pastej, men är man inte så många till jul väljer man kanske det snabbare sättet i matberedaren - så som jag gjorde i år.

2 pastejer à 1½ liter

  • 1 gul lök
  • 2 äpplen
  • 6 hg grislever
  • 5 hg späck
  • 1 hg fläskfärs
  • 5 ansjovisfiléer
  • 3/4 msk salt
  • 3/4 tsk nymalen vitpeppar
  • 1½ krm malen ingefära
  • 1½ tsk torkad mejram
  • 2 dl vetemjöl
  • 4 ägg
  • 4 dl gräddmjölk
  • smör till formarna

Gör så här:

  1. Skala hacka och bryn löken i smör. Skala och klyfta äpplena - lägg dem i vatten tills de ska användas. Putsa levern. Skär lever och späck i små bitar.
  2. Mal lever, späck, färs, äpplen, lök och ansjovis två gånger - eller kör alltsammans i matberedaren.
  3. Blanda i salt och kryddor. Rör ner mjölet och ett ägg i taget. Späd med gräddmjölken lite i sänder och blanda massan väl. Stek eventuellt ett prov för att smaka av.
  4. Smörj två formar (1½ l) med smör. Häll i smeten och baka pastejerna i 200 graders ugnsvärme ca 1½ timme.
  5. Pastejerna går att frysa, men frys dem i så fall före gräddningen.

Leverpastej på vörtbröd och ättiksgurka på toppen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar