lördag 3 augusti 2019

Ugnsbakad lubb med gremolata



Lubb är inte det vanligaste i fiskdisken, men idag var en sådan dag med fina lubbfiléer. Lubben är en lakefisk men är också besläktad med torsken. Köttet är betydligt fastare än torsk, kanske mer åt havskattshållet, och har en tydlig skaldjurssmak. Alla torskrecept går bra att använda till lubb också. Här tillagar jag den i ugnen i en krämig sås och smaksätter med gremolata - ett hack av persilja, vitlök och citronskal. Före ugnsbakningen lägger jag fisken i lite saltlake en halvtimme - precis som jag oftast gör med torsk. Rätten  passar bra att servera med nykokt potatis eller pressad potatis.

Ingredienser till 2 portioner

  • 400 g lubbfilé
  • ½ dl salt
  • ½ l vatten

Sås

  • 1½ dl grädde
  • ½ msk pressad citron

Gremolata

  • skalet av ½ citron
  • 2 msk hackad persilja
  • 2 vitlöksklyftor

Gör så här:

  1. Blanda samman saltlagen och lägg i fisken delad i två portionsbitar. Låt fisken stå och dra i en halvtimme.
  2. Hacka samman gremolatan och ställ åt sidan.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Torka av fiskbitarna och lägg dem i en ugnsform. Häll på såsen, dvs den pressade citronen utrörd i grädden. Strö över hälften av gremolatan.
  5. Tillaga mitt i ugnen tills fisken har en innertemperatur på 52 grader.
  6. Strö över resen av gremolatan och servera med nykokt potatis eller eventuellt pressad potatis.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar