söndag 20 oktober 2019

Hjortgryta med trattkantareller och lingon


Ingredienser till 4 portioner

  • 700 g grytkött av hjort
  • 2 gula lökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 morötter
  • 2 lagerblad
  • 1 tsk enbär
  • 1 msk koncentrerad kalvfond
  • 2 dl vatten
  • ½ l trattkantareller
  • 1-2 dl crème fraiche
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 1 dl färska eller frysta lingon
  • 2 msk hackad färsk timjan
  • smör och rapsolja att steka i

Gör så här:

  1. Skala och hacka lök och vitlök. Skala och skär morötterna i tunna skivor. Skär köttet i bitar och skär bort eventuella senor.
  2. Bryn köttet i smör och rapsolja i en stekpanna. Stek lök och vitlök i en gryta i lite smör och rapsolja. Lägg i köttet, lagerblad och enbär.
  3. Tillsätt fond och vattnet. Låt alltsammans koka under lock i ungefär 1½ timme.
  4. Lägg i morötterna och koka ytterligare en halvtimme.
  5. Stek svampen i lite smör.
  6. Lägg svamp i grytan och blanda ner crème fraiche tills du fått lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar. Kontrollera att köttet är mört och färdigkokt.
  7. Tillsätt lingon och timjan och servera grytan med potatismos eller pressad potatis och lite vinbärsgelé.


2 kommentarer:

  1. Hej! Gjorde denna gryta och den blev fantastisk! Tack för receptet!
    Margreth

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt att du gillade receptet. Visst är det gott med vilt så här på hösten!

      Radera