fredag 25 oktober 2019

Äppelchutney




Då var det dags att ta vara på äpplen igen! Äppelchutney är ett bra tillbehör till kött och naturligtvis till indiskinspirerade rätter. Receptet ligger på bloggen sedan tidigare, men här kommer det i repris:

Ingredienser till 4 - 5 burkar

  • 2 gula lökar
  • 1 kg syrliga äpplen
  • 2 dl äppelcidervinäger
  • 3 dl socker
  • 1 dl russin (kan uteslutas)
  • 1 tsk gula senapsfrön
  • 1½ tsk malen ingefära
  • 3 krossade vitlöksklyftor
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 tsk chiliflakes
  • 3/4 tsk salt

Gör så här:

  1. Skala och hacka löken grovt. Skala och kärna ur äpplena och skär dem i småbitar. Lägg äpplen och lök i en gryta tillsammans med vinäger, socker och eventuellt russin. Låt alltsammans koka under lock i 10 minuter. Rör då och då.
  2. Krossa senapskornen lätt och tillsätt dem tillsammans med kryddor och vitlök. Fortsätt koka cirka 30 minuter med locket på glänt. Rör då och då.
  3. Häll upp på rena och varma burkar. Sätt på lock direkt. Förvara svalt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar