torsdag 10 oktober 2019

Räksoppa




När vi har ätit räkor sparar jag alltid skalen i frysen och tar fram dem och kokar en fond till soppa när jag har lust. Och nu är det dags. Soppan passar bra till förrätt eller som en god supé.

Ingredienser till 4 portioner (eller 8 förrättsportioner)

  • 2 l räkskal
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 1 dl vitt vin
  • 7 dl vatten
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 2 dl grädde
  • ev 1 tsk majsstärkelse
  • salt
  • cayennpeppar
  • en skvätt cognac (kan uteslutas)
  • skalade räkor 
  • lite picklad fänkål
  • ev några pilgrimsmusslor
  • olivolja att fräsa i

Gör så här:

  1. Hacka morot och lök i tärningar. Fräs i olja, tillsätt tomatpurén och låt allt fräsa samman.
  2. Tillsätt räkskalen och fräs ytterligare några minuter. 
  3. Tillsätt vin och koka upp ett par minuter. Häll i vatten och buljongtärning och koka upp. Låt soppan koka i cirka 10 minuter.
  4. Sila bort skal och grönsaker. Häll den silade buljongen i en kastrull och tillsätt grädde. Koka i cirka 10 minuter och red eventuellt av med majsstärkelse. Smaka av med salt och cayennpeppar. Avsluta med en skvätt cognac.
  5. Stek pilgrimsmusslorna snabbt i smör.
  6. Lägg en hög räkor, pilgrimsmusslor och picklad fänkål i varje tallrik. Häll soppan runt om och servera tillsammans med ett gott bröd.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar