söndag 6 september 2015

Päronkaka




En saftig sockerkaka med päronfyllning. Du kan också använda annan frukt och då byta smaksättning. Om du väljer äpplen blir det klassiskt gott med kanel. Plommon går bra tillsammans med vanilj. Servera med en klick vispad crème fraiche - en god smakbrytning

Ingredienser till en kaka i rund form (ca 2 l)

  • 225 g rumsvarmt smör
  • 2 3/4 dl socker
  • rivet skal av ½ citron
  • 5 ägg
  • 4 dl vetemjöl

Fyllning

  • 3-4 päron
  • 1 tsk nystött eller nymalen kardemumma (jag har kardemumma i en pepparkvarn för att alltid kunna få nymalen kardemumma)


Gör så här:

  1. Skala, halvera och kärna ur päronen med ett kuljärn eller en tesked. Lägg päronen i vatten med lite citron så att de inte mörknar.
  2. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund springform.
  3. Rör smör och socker vitt och pösigt. Blanda i citronskal och äggen ett i sänder. Rör ner mjölet.
  4. Häll hälften av smeten i formen. Skär päronen i tunna klyftor och lägg ut dem över smeten. Mal över kardemumma och bred över resten av smeten.
  5. Grädda cirka 60 minuter. Låt kakan svalna och sikta över ett tunt lager florsocker. Servera eventuellt med en klick vispad crème fraiche.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar