Vete- eller rågkross ger bullarna lite extra tugg och fibrer.
Ingredienser till 32 bullar
- 1 dl vetekross eller rågkross
- 2 dl vatten
- 50 g smör
- 2½ dl mjölk
- 2½ dl vatten
- 50 g jäst
- 2 tsk salt
- 1 msk honung
- 14-15 dl vetemjöl
Gör så här:
- Blötlägg kross i vatten ca ½ timme.
- Smula jästen i en bunke.
- Smält smör och tillsätt vatten och mjölk. Värm blandningen så den blir fingerljummen och häll över jästen. Rör tills jästen löst sig.
- Tillsätt grynblandning, salt och honung.
- Arbeta in vetemjölet till en smidig deg (ca 5 minuter i maskin).
- Strö över lite mjöl och plasta bunken. Låt degen jäsa i en halvtimme.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda lätt. Dela degen i två delar och forma till längder.
- Skär varje längd i 16 bitar. Doppa ovansidan i mjöl och platta till varje bulle lite. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Jäs under bakduk cirka 40 minuter. Sätt ugnen på 240 grader.
- Grädda mitt i ugnen 12-13 minuter.
- Låt bullarna svalna på galler utan bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar