onsdag 30 september 2015

Frallor med kross





Vete- eller rågkross ger bullarna lite extra tugg och fibrer.

Ingredienser till 32 bullar

  • 1 dl vetekross eller rågkross
  • 2 dl vatten
  • 50 g smör
  • 2½ dl mjölk
  • 2½ dl vatten
  • 50 g jäst
  • 2 tsk salt
  • 1 msk honung
  • 14-15 dl vetemjöl

Gör så här:

  1. Blötlägg kross i vatten ca ½ timme.
  2. Smula jästen i en bunke.
  3. Smält smör och tillsätt vatten och mjölk. Värm blandningen så den blir fingerljummen och häll över jästen. Rör tills jästen löst sig.
  4. Tillsätt grynblandning, salt och honung.
  5. Arbeta in vetemjölet till en smidig deg (ca 5 minuter i maskin).
  6. Strö över lite mjöl och plasta bunken. Låt degen jäsa i en halvtimme.
  7. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda lätt. Dela degen i två delar och forma till längder.
  8. Skär varje längd i 16 bitar. Doppa ovansidan i mjöl och platta till varje bulle lite. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Jäs under bakduk cirka 40 minuter. Sätt ugnen på 240 grader.
  9. Grädda mitt i ugnen 12-13 minuter.
  10. Låt bullarna svalna på galler utan bakduk.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar