tisdag 19 juni 2018

Surdegsfrallor




Med en bubblande surdeg i kylskåpet är det inte långt till ett perfekt bröd. I dag bakar jag frallor efter att i går ha satt en fördeg (surdegsgrunden finns som sagt alltid i kylen). Frallorna är godast nybakade, men går utmärkt att frysa. Värm i 200 graders ugn innan du serverar.

Ingredienser till ca 20 st

Fördeg
  • 100 g surdegsgrund
  • 150 g vetemjöl
  • 150 g vatten

Gör så här:

  1. Blanda samman alla ingredienser till en slät smet.
  2. Plasta bunken och ställ den på ett varmt ställe i ca 12 timmar (dvs över natten).
Så här ser fördegen ut efter 12 timmar

Nästa morgon:

  • fördegen från dagen innan
  • 900 g vetemjöl av proteinrikt slag (t.ex. vetemjöl special)
  • 5 dl vatten
  • 20 g salt

Gör så här:

  1. Blanda fördeg, mjöl och vatten i en hushållsmaskin och kör degen i ca 5 minuter.
  2. Tillsätt saltet och kör ytterligare 2 minuter.
  3. Lägg en bakduk i en stor skål och mjöla.
  4. Ta upp degen på mjölad bänk och vik den till ett paket. Lägg degen i skålen med bakduk och vik över duken.
  5. Låt degen jäsa till dubbel storlek. Det tar lite olika tid beroende på hur länge du haft din surdegsgrund. Med min numera ganska mogna surdeg brukar jäsningen ta ca 3 timmar, med en ung surdegsgrund tar det längre tid.
  6. Värm ugnen till 250 grader (helst varmluft). Ställ också en vid skål med lite vatten i botten av ugnen så får du en härlig ånga som gör att frallorna får en knaprig yta.
  7. Häll upp degen på mjölat bakbord, men knåda inte.
  8. Strö lite mjöl på degen och dela den i ca 20 mindre bitar.
  9. Lägg frallorna på en plåt med bakplåtspapper och baka mitt i ugnen ca 10 minuter.
  10. Låt svalna på galler utan bakduk.
Låt degen jäsa till dubbel storlek

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar