Med en bubblande surdeg i kylskåpet är det inte långt till ett perfekt bröd. I dag bakar jag frallor efter att i går ha satt en fördeg (surdegsgrunden finns som sagt alltid i kylen). Frallorna är godast nybakade, men går utmärkt att frysa. Värm i 200 graders ugn innan du serverar.
Ingredienser till ca 20 st
Fördeg
- 100 g surdegsgrund
- 150 g vetemjöl
- 150 g vatten
Gör så här:
- Blanda samman alla ingredienser till en slät smet.
- Plasta bunken och ställ den på ett varmt ställe i ca 12 timmar (dvs över natten).
|
Så här ser fördegen ut efter 12 timmar |
Nästa morgon:
- fördegen från dagen innan
- 900 g vetemjöl av proteinrikt slag (t.ex. vetemjöl special)
- 5 dl vatten
- 20 g salt
Gör så här:
- Blanda fördeg, mjöl och vatten i en hushållsmaskin och kör degen i ca 5 minuter.
- Tillsätt saltet och kör ytterligare 2 minuter.
- Lägg en bakduk i en stor skål och mjöla.
- Ta upp degen på mjölad bänk och vik den till ett paket. Lägg degen i skålen med bakduk och vik över duken.
- Låt degen jäsa till dubbel storlek. Det tar lite olika tid beroende på hur länge du haft din surdegsgrund. Med min numera ganska mogna surdeg brukar jäsningen ta ca 3 timmar, med en ung surdegsgrund tar det längre tid.
- Värm ugnen till 250 grader (helst varmluft). Ställ också en vid skål med lite vatten i botten av ugnen så får du en härlig ånga som gör att frallorna får en knaprig yta.
- Häll upp degen på mjölat bakbord, men knåda inte.
- Strö lite mjöl på degen och dela den i ca 20 mindre bitar.
- Lägg frallorna på en plåt med bakplåtspapper och baka mitt i ugnen ca 10 minuter.
- Låt svalna på galler utan bakduk.
|
Låt degen jäsa till dubbel storlek |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar