Grillad fläskkarré med polenta och grillade grönsaker
Ingredienser till 4 portioner
4 skivor benfri fläskkarré
salt
olja att pensla med
Marinad
3 dl torrt vitt vin
en kvist färsk rosmarin
några kvistar citrontimjan (eller vanlig timjan)
några kvistar oregano
rivet skal av en citron
nymalen svartpeppar
Polenta
100g polenta
3 dl vatten
3 dl mjölk
2 msk koncentrerad kycklingfond
100 g riven parmesan
salt och nymalen svartpeppar
olivolja till formen
olivolja att steka i
Tillbehör:
8 salladslökar
12 gröna sparrisar
Fetaostkräm
100 g fetaost (mosad med gaffel)
2 dl rysk yoghurt
2 msk hackad färsk mynta
salt och nymald svartpeppar
2 tsk flytande honung
Gör så här:
Blanda marinaden i dubbla plastpåsar och lägg i fläskkarréskivorna. Låt köttet marinera några timmar i kylskåpet.
Blanda ihop fetaostkrämen och ställ den kallt fram till serveringen.
Koka ihop kycklingfond, vatten och mjölk. Tillsätt polentan och koka på svag värme under omrörning tills gröten är tjock och släpper grytan. Tillsätt parmesanosten och smaka av med salt och peppar.
Häll ut polentan i en oljad form (ca 1½ cm tjockt). Släta ut översidan och låt polentan svalna. Ställ den i kylskåpet.
Skär polentan i bitar och stek i olivolja på hög värme strax före serveringen.
Ta fram köttet i rumstemperatur en stund innan du ska grilla. Torka av köttskivorna, salta pensla med olivolja och salta.
Skär av den nedersta delen av sparrisstjälkarna. Pensla sparris och salladslök lätt med olja och salta.
Grilla köttet ca 5 minuter på varje sida och lägg lök och sparris på grillen några minuter.
Servera köttet och grönsakerna med nystekta polentabitar och fetaostkräm.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar