måndag 3 maj 2021

Surdegsbröd med solroskärnor och vetekross


Det här brödet innehåller grahamsmjöl, solroskärnor och vetekross för att ge lite tugg och fibrer. Ett bra och hållbart bröd!

Ingredienser till 2 bröd

Fördeg

  • 100 g surdegsgrund
  • 150 g vetemjöl
  • 150 g vatten

Gör så här:

  1. Vispa ihop ingredienserna till en slät smet.
  2. Plasta bunken och ställ den på ett varmt ställe i 12 timmar (över natten).

Nästa morgon

  • 500 g vetemjöl special
  • 400 g grahamsmjöl
  • 2 dl solroskärnor
  • 1 dl vetekross
  • 500 g vatten
  • 20 g salt

Gör så här:

  1. Blanda fördegen med resten av ingredienserna utom saltet i en hushållsmaskin och kör degen i 5 minuter.
  2. Tillsätt saltet och kör ytterligare 2 minuter.
  3. Lägg en bakduk i en skål och strö över lite mjöl.
  4. Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Dra ut degen till en stor rektangel och vik ihop den till ett paket. Lägg degen i skålen med bakduken och vik över duken.
  5. Låt degen jäsa till dubbel storlek (minst 3-4 timmar beroende på din surdeg).
  6. Värm ugnen till 240 grader varmluft.
  7. Häll upp degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar. Forma 2 bröd utan att knåda. Spänn degen med sidan av dina händer.
  8. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och låt dem vila under bakduk i 30 minuter.
  9. Snitta bröden och ställ in plåten mitt i ugnen. Sänk temperaturen till 220 grader.
  10. Grädda bröden tills de fått fin färg och är genomgräddade (ca 30 minuter).
  11. Låt bröden svalna på galler utan bakduk innan du skär i dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar