Det här brödet innehåller grahamsmjöl, solroskärnor och vetekross för att ge lite tugg och fibrer. Ett bra och hållbart bröd!
Ingredienser till 2 bröd
Fördeg
- 100 g surdegsgrund
- 150 g vetemjöl
- 150 g vatten
Gör så här:
- Vispa ihop ingredienserna till en slät smet.
- Plasta bunken och ställ den på ett varmt ställe i 12 timmar (över natten).
Nästa morgon
- 500 g vetemjöl special
- 400 g grahamsmjöl
- 2 dl solroskärnor
- 1 dl vetekross
- 500 g vatten
- 20 g salt
Gör så här:
- Blanda fördegen med resten av ingredienserna utom saltet i en hushållsmaskin och kör degen i 5 minuter.
- Tillsätt saltet och kör ytterligare 2 minuter.
- Lägg en bakduk i en skål och strö över lite mjöl.
- Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Dra ut degen till en stor rektangel och vik ihop den till ett paket. Lägg degen i skålen med bakduken och vik över duken.
- Låt degen jäsa till dubbel storlek (minst 3-4 timmar beroende på din surdeg).
- Värm ugnen till 240 grader varmluft.
- Häll upp degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar. Forma 2 bröd utan att knåda. Spänn degen med sidan av dina händer.
- Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och låt dem vila under bakduk i 30 minuter.
- Snitta bröden och ställ in plåten mitt i ugnen. Sänk temperaturen till 220 grader.
- Grädda bröden tills de fått fin färg och är genomgräddade (ca 30 minuter).
- Låt bröden svalna på galler utan bakduk innan du skär i dem.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar