onsdag 7 mars 2018

Långskorpor med kardemumma

Långskorpor med smak av kardemumma


Min mor hade alltid en stor burk hembakade långskorpor i skafferiet. Gott med hemkokt marmelad till eftermiddagskaffet. Nu ska här bakas skorpor!



Ingredienser till ca 80 stycken

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 1 dl socker
  • 150 g smör
  • 3 tsk nystött kardemumma
  • 2 tsk bakpulver 
  • ca 13 dl vetemjöl
  • ½ tsk salt
Fyra släta vetelängder som får svalna helt innan de delas

Gör så här:

  • Smula jästen i degblandarens skål. Smält smöret och blanda ner mjölken. Kontrollera att blandningen inte är över 37 grader. Häll mjölkblandningen över jästen. Blanda så att jästen löser sig helt och tillsätt salt, socker och kardemumma. Blanda ner det mesta av mjölet och bakpulvret. Kör degen minst 5 minuter i maskin. Strö lite mjöl över degen och plasta bunken och låt degen jäsa till dubbel storlek (30-40 minuter).
  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i fyra delar och rulla fyra längder som du lägger på en plåt med bakplåtspapper. Pensla lite olja mellan längderna så att de går lätt att bryta isär efter gräddningen. Jäs under bakduk ca 30 minuter och grädda mitt i ugnen ca 15-20 minuter tills de får fin färg. (Du behöver inte pensla längderna.)


  • Låt vetelängderna kallna ordentligt och dela dem på längden med en sågtandad kniv. Skär dem sedan i skivor (ca 3 cm tjocka). Lägg skorporna med snittytan uppåt och rosta dem i 225 grader varmluft så att de får fin färg.

Torka på låg värme

  • Torka i ugnen på eftervärme eller låg värme (helst varmluft) med ugnsluckan lite på glänt tills de blivit torra och spröda. Låt kallna och förvara dem i burk med lock.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar