lördag 10 mars 2018

Torskrygg med hollandaise och spenat

Nu är torsken som finast!

 

Ingredienser till 2 portioner

  • 350-400 g torskrygg utan skinn
  • ½ l vatten
  • ½ dl salt
  • nymalen svartpeppar

Hollandaisesås

  • 2 äggulor
  • saften av ½ citron
  • 1 msk vatten
  • 100 g rumsvarmt smör
  • salt och nymalen vitpeppar

Tillbehör

  • 100 g bladspenat
  • 2 vitlöksklyftor i tunna skivor
  • 50 g fiskrom efter smak och kassa
  • picklad fänkål
  • lite plockad dill
  • salt och nymalen vitpeppar
  • 400 g delikatesspotatis

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 125 grader. Blanda salt och vatten till en lag. Dela fisken i 2 portionsbitar och låt dem rimma i lagen cirka 20 minuter. Lägg fiskbitarna i en ugnsform. Ringla över lite rapsolja och mal över svartpeppar. Baka i ugnen tills fisken har en innertemperatur på cirka 47 grader.
  2. Vispa samman vatten, citronsaft och äggulor till en tjock kräm på svag värme eller över vattenbad. Vispa hela tiden och passa noga så att det inte blir äggröra! Ta kastrullen av värmen när äggkrämen tjocknat och vispa ner smöret klickvis. Smaka av med salt och peppar. Servera genast eller håll krämen varm över ljummet vattenbad fram till serveringen.
  3. Fräs spenat och vitlök i lite rapsolja och smaka av med salt och peppar.
  4. Servera fisken med spenat och garnera med lite fiskrom, picklad fänkål och dillvippor. Lägg kokt potatis vid sidan och ringla såsen runt om rätten.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar