lördag 24 mars 2018

Torskrygg med västerbottenspotatis

 

Ingredienser till 2 portioner

  • 350 g torskrygg utan skinn
  • ½ dl salt
  • ½ l vatten
  • olivolja
  • nymalen svartpeppar

Västerbottenspotatis

  • ½ kg mandelpotatis
  • 1½ dl grädde
  • 1½ dl torrt vitt vin
  • 4 ansjovisfiléer
  • 1 dl riven västerbottensost
  • 1 äggula
  • 2 msk finskuren dill
  • salt och nymalen vitpeppar

Gör så här:

  1. Rör ut saltet i vattnet till rimlagen. Dela torkryggen i två delar och låt fisken rimma i lagen i ca 20 minuter.
  2. Sätt ugnen på 150 grader.
  3. Torka av torsken. Lägg fisken i en ugnsform, ringla över lite olivolja och mal över svartpeppar. Baka i ugnen till 47 graders innertemperatur.
  4. Borsta potatisarna rena och dela dem i två delar på längden. Vispa ihop grädde och vin i en kastrull. Lägg i potatishalvorna och låt sjuda så att potatisen blir mjuk och såsen kokar ihop till hälften. Ta upp potatisen och ställ åt sidan.
  5. Hacka ansjovisfiléerna och vispa ut hacket i såsen. Tillsätt osten och smaka av med salt och peppar. Vispa till sist ner äggulan och finskuren dill. Lägg tillbaka potatisen och värm alltsammans.
  6. Fördela såsen på varma tallrikar med några potatishalvor i mitten. Lägg den ugnsbakade torsken på potatisen och servera med några nykokta haricots verts.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar