Torskrygg med västerbottenspotatis
Ingredienser till 2 portioner
- 350 g torskrygg utan skinn
- ½ dl salt
- ½ l vatten
- olivolja
- nymalen svartpeppar
Västerbottenspotatis
- ½ kg mandelpotatis
- 1½ dl grädde
- 1½ dl torrt vitt vin
- 4 ansjovisfiléer
- 1 dl riven västerbottensost
- 1 äggula
- 2 msk finskuren dill
- salt och nymalen vitpeppar
Gör så här:
- Rör ut saltet i vattnet till rimlagen. Dela torkryggen i två delar och låt fisken rimma i lagen i ca 20 minuter.
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Torka av torsken. Lägg fisken i en ugnsform, ringla över lite olivolja och mal över svartpeppar. Baka i ugnen till 47 graders innertemperatur.
- Borsta potatisarna rena och dela dem i två delar på längden. Vispa ihop grädde och vin i en kastrull. Lägg i potatishalvorna och låt sjuda så att potatisen blir mjuk och såsen kokar ihop till hälften. Ta upp potatisen och ställ åt sidan.
- Hacka ansjovisfiléerna och vispa ut hacket i såsen. Tillsätt osten och smaka av med salt och peppar. Vispa till sist ner äggulan och finskuren dill. Lägg tillbaka potatisen och värm alltsammans.
- Fördela såsen på varma tallrikar med några potatishalvor i mitten. Lägg den ugnsbakade torsken på potatisen och servera med några nykokta haricots verts.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar