måndag 19 mars 2018

Vegetarisk Yakisoba




Yakisoba är en japansk snabbrätt med stekta nudlar. Oftast görs den med stekt fläskkött, men här gör jag den vegetarisk. Det viktigaste är såsen som sätter smaken. Första gången jag åt Yakisoba var i Osaka, där okonomiyakirestauranger också serverar Yakisoba  på de typiska borden med en stekhäll i mitten.

Ingredienser till 2 portioner

  1. 150  g torkade äggnudlar (eller 280 g färska ramennudlar)
  2. 3 blad vitkål
  3. 1 klyfta vitlök, hackad
  4. ½ morot
  5. ½ gul lök
  6. 2 salladslökar
  7. 50 g shiitakesvamp (eller skogschampinjoner)
  8. 4 tsk neutral rapsolja 
  9. 1-2 tsk hackad färsk ingefära

Topping

  • picklad ingefära
  • sjögräsflingor
  • bonitoflingor

Sås

  • Yakisobasås finns att köpa i asiatiska affärer. Du kan också använda okonomiyakisås smaksatt med lite worcestershiresås och japansk soja.

Sås (alternativ om du vill göra den själv)

  • 2 msk socker
  • 2 msk japansk soja
  • 4 tsk oystersås
  • 4 tsk ketchup
  • 4 tsk worcestershiresås

Gör så här:

  1. Koka nudlarna 1 minut kortare tid än det står på förpackningen. Häll upp dem i ett durkslag och skölj med kallt vatten. Vänd med händerna så att de rinner av ordentligt. Blanda i 2 tsk olja så att nudlarna inte klibbar samman. Ställ åt sidan.
  2. Skär löken i tunna båtar och dela salladslöken i 2-3 cm långa bitar. Skär tunna stickor av moroten och skär kålbladen i bitar (ca 3 cm kvadrater). Riv shiitakesvampen i halvor eller skiva champinjonerna tunt.
  3. Blanda ingredienserna till  såsen.
  4. Hetta upp en stor stekpanna och tillsätt 2 tsk olja tillsammans med morot och kålen om den är grov. Låt morötterna steka tills de börjar mjukna. Tillsätt resten av grönsakerna, vitlök och ingefära. Fortsätt steka tills kålen är mjuk
  5. Tillsätt nudlarna och såsen och rör runt med två trägafflar eller en stor pincett. Lyft och släpp så att allt blir väl blandat och såsen är jämnt fördelad.
  6. Fortsätt steka tills såsen börjar karamelliseras.
  7. Fördela Yakisoban i två skålar och strö över sjögräsflingor och bonitoflingor. Toppa med ingefära.

1 kommentar:

  1. Det där lät ju spännande. Tack för inspiration till en ny vegetarisk maträtt.

    Hälsar,
    Hanna www.delikatessmedlss.blog

    SvaraRadera