Härligt nybakat bröd med tranbär |
Ingredienser till 2 runda bröd
- 1½ dl surdegsgrund
- 7½ dl kallt vatten
- 500 g rågsikt
- 500 g vetemjöl
- 2 msk salt
- 150 g torkade tranbär
Gör så här:
- Blanda surdegsgrunden med vattnet.
- Rör ner mjöl, salt och tranbär. Arbeta degen lite i maskin eller för hand.
- Plasta bunken och låt den stå i rumstemperatur ca 8 timmar.
- Tippa ut degen på mjölat bakbord. Dra ut den till en rektangel och vik samman till ett paket. Lägg paketet i en korg med mjölad handduk. Vik duken över degen och ställ in i kylen över natten.
- Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i två delar.
- Forma varje del till en rund bulle med sidan av händerna och spänn degen in under bullen.
- Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under duk ca 1½ timme.
- Värm under tiden ugnen till 240 grader.
- Sikta lite mjöl över bröden och snitta bröden.
- Grädda bröden i nedre delen av ugnen ca 35 minuter. Låt svalna på galler utan bakduk innan du skär i det.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar