lördag 3 februari 2018

Gyodon

Japansk snabbmat!


Mycket av den japanska maten är med våra mått mätt snabbmat, dvs den går snabbt att tillaga, men gyodon är den verkliga snabbmaten. Den äts i flygande fläng av lunchande japaner som har bråttom tillbaka till jobbet och finns i varje gathörn och är billig. Du kan få en god skål lunch för 20-30 kr! Det är också lätt att göra sin egen gyodon.


Ingredienser till 2 portioner

  • 200 g lövbiff eller entrecote
  • 1 gul lök
  • 2 portioner rundkornigt ris

Tare (sås)

  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 bit ingefära
  • 0,75 dl japansk soja
  • 0,75 dl mirin
  • 0,75 dl dashi
  • ½ msk risvinäger

Topping

  • ½ purjolök
  • picklad rödlök
  • picklad ingefära
  • 2 äggulor

Gör så här

  1. Börja med att koka din tare (sås). Skiva ingefära och vitlök och låt det sjuda tillsammans med japansk soja, mirin, dashi och risvinäger ca 20 minuter. Sila av vitlök och ingefära. Dashi köper du i pulverform i en asiatisk affär. Den blandas med vatten. Mirin och risvinäger finns i mataffärens asiatiska hylla. Använd inte kinesisk soja, utan den ljusa japanska!
  2. Klyfta den gula löken och stek den i lite olja. Lägg i tunt strimlat kött och låt det få lite färg. Häll din tare över köttet och låt det koka samman någon minut.
  3. Lägg kokt rundkornigt ris i botten av två skålar. Häll över köttet och en del av taren (det ska inte bli en soppa). Toppa med fint strimlad purjolök, picklad rödlök och picklad ingefära. (Ingefäran köper du färdigpicklad, men rödlöken picklar du själv i 1-2-3-lag, recept finns här på bloggen.) Avsluta med en rå äggula i varje skål.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar