söndag 25 februari 2018

Kycklinggryta med tomater, citron och oliver

Värmande kycklinggryta när vi har vintertemperaturer ute!



Temperaturen har krupit nedåt och vad är väl godare då än en värmande gryta. Idag blir det en gryta med kyckling.

Ingredienser till 4 portioner

  • 1 färsk kyckling (ca 1,3 kg)
  • 2 msk olivolja att steka i
  • 2 finhackade vitlöksklyftor
  • 1 burk körsbärstomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk koncentrerad kycklingfond
  • 2 dl vatten
  • 1 msk hackad rosmarin
  • 1 dl urkärnade kalamataoliver
  • en näve torkade trattkantareller som du blötlägger
  • rivet skal av 1 citron
  • lite pressad citron
  • salt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Dela kycklingen i 8 bitar (spara skrovet till buljong vid ett senare tillfälle).
  2. Salta, peppra och bryn kycklingdelarna i olivoljan tills de får fin färg. (Använd en stor stekgryta.) Sänk värmen och tillsätt den hackade vitlöken. Passa noga så att vitlöken inte blir bränd.
  3. Tillsätt tomatpurén och låt den fräsa med någon minut.
  4. Blanda ner körsbärstomaterna, blötlagda trattkantareller, vatten, fond och rosmarin.
  5. Låt alltsammans koka på låg värme ca 20 minuter. Kontrollera att kycklingen är genomstekt.
  6. Blanda ner halverade oliver och citronskal. Smaka av med lite citronsaft samt ytterligare salt och peppar så att du får en bra balans.
  7. Servera med potatis eller pasta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar