måndag 19 februari 2018

Vegetarisk bibimbap



Redan tidigare har jag lagt ut ett recept på den koreanska rätten bibimbap. Det går också alldeles utmärkt att göra rätten vegetarisk.

Ingredienser till 2 portioner

  • 1½ dl sushiris
  • 2 tsk gochujang (chilipasta)
  • 2 msk risvinäger
  • 1 tsk japansk soja
  • 1 msk sesamolja
  • 1 msk rapsolja
  • 1 skivad rödlök
  • 1 morot skuren i tändstickstunna stavar
  • 1 zucchini skuren i tändsticksstavar
  • 1 bit rotselleri skuren i tändsticksstavar
  • 2 ägg
  • 1 msk rostade sesamfrön
  • picklade grönsaker
  • kimchi

Gör så här:

  1. Skölj riset i flera vatten tills vattnet är klart. Lägg riset i en kastrull tillsammans med 2,2 dl vatten. Koka upp, lägg på lock och låt sjuda i 12 minuter på låg värme tills vattnet har kokat in. Låt riset vila i 10 minuter.
  2. Vispa samman gochujang, risvinäger, soja och sesamolja i en skål.
  3. Värm upp hälften av rapsoljan i en vid stekpanna (eller wokpanna). Stek löken med en nypa salt på medelvärme tills den är mjuk. Fös löken åt sidan. Stek grönsakerna i ett par minuter. Ställ åt sidan.
  4. Värm resten av oljan i en ny stekpanna och stek äggen på ena sidan tills vitan stelnar och kanterna är krispiga.
  5. Bottna två skålar med riset. Toppa med grönsakerna och ett stekt ägg i varje skål. Avsluta med såsen, picklade grönsaker, kimchi och de rostade sesamfröna.
  6. Duka med pinnar och en sked - låt var och en välja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar