Redan tidigare har jag lagt ut ett recept på den koreanska rätten bibimbap. Det går också alldeles utmärkt att göra rätten vegetarisk.
Ingredienser till 2 portioner
- 1½ dl sushiris
- 2 tsk gochujang (chilipasta)
- 2 msk risvinäger
- 1 tsk japansk soja
- 1 msk sesamolja
- 1 msk rapsolja
- 1 skivad rödlök
- 1 morot skuren i tändstickstunna stavar
- 1 zucchini skuren i tändsticksstavar
- 1 bit rotselleri skuren i tändsticksstavar
- 2 ägg
- 1 msk rostade sesamfrön
- picklade grönsaker
- kimchi
Gör så här:
- Skölj riset i flera vatten tills vattnet är klart. Lägg riset i en kastrull tillsammans med 2,2 dl vatten. Koka upp, lägg på lock och låt sjuda i 12 minuter på låg värme tills vattnet har kokat in. Låt riset vila i 10 minuter.
- Vispa samman gochujang, risvinäger, soja och sesamolja i en skål.
- Värm upp hälften av rapsoljan i en vid stekpanna (eller wokpanna). Stek löken med en nypa salt på medelvärme tills den är mjuk. Fös löken åt sidan. Stek grönsakerna i ett par minuter. Ställ åt sidan.
- Värm resten av oljan i en ny stekpanna och stek äggen på ena sidan tills vitan stelnar och kanterna är krispiga.
- Bottna två skålar med riset. Toppa med grönsakerna och ett stekt ägg i varje skål. Avsluta med såsen, picklade grönsaker, kimchi och de rostade sesamfröna.
- Duka med pinnar och en sked - låt var och en välja.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar