En enkel och god tårta som kan frysas och sparas inför födelsedagar och andra festligheter. Vid födelsedagar har jag haft ett stort antal på lut i frysen, klara bara att toppa med grädde och mandeln. Eller varför inte byta ut mandeln mot blåbär - eller jordgubbar till midsommar, riven choklad eller någon annan favorit.
Tårtbotten
- 1 hg hasselnötter
- 1½ dl socker
- 4 äggvitor
Vaniljkräm
- 4 äggulor
- 100 g smör
- ½ dl socker
- 1 dl vispgrädde
- ½ vaniljstång
Topping
- 2 dl vispgrädde
- flagad mandel
|
Bakplåtspapper i botten av formen |
Gör så här:
- Mal hasselnötterna och blanda med sockret.
- Vispa äggvitorna till hårt skum.
- Vänd ner socker och nötter i de hårt vispade äggvitorna.
- Spänn bakplåtspapper i botten av en springform, smörj och bröa kanterna på formen.
- Häll i smeten och grädda i 200 grader 15-20 minuter.
- Blanda äggulor, smör, socker och grädda. Låt det sjuda tills krämen tjocknar.
- Vispa krämen tills den kallnat och smaksätt den med vaniljfrön från vaniljstången.
- Bred krämen över tårtbotten. Så här långt kan tårtan förberedas och eventuellt frysas insvept i folie.
- Vispa grädde och bred över botten, Strö flagad och rostad mandel (eller annan vald topping) över tårtan.
|
Blåbär och rostad flagad mandel! |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar