söndag 17 maj 2015

Nöttårta med vaniljkräm





En enkel och god tårta som kan frysas och sparas inför födelsedagar och andra festligheter. Vid födelsedagar har jag haft ett stort antal på lut i frysen, klara bara att toppa med grädde och mandeln. Eller varför inte byta ut mandeln mot blåbär - eller jordgubbar till midsommar, riven choklad eller någon annan favorit.

Tårtbotten

  • 1 hg hasselnötter
  • 1½ dl socker
  • 4 äggvitor

Vaniljkräm

  • 4 äggulor
  • 100 g smör
  • ½ dl socker
  • 1 dl vispgrädde
  • ½ vaniljstång

Topping

  • 2 dl vispgrädde
  • flagad mandel

Bakplåtspapper i botten av formen

Gör så här:

  1. Mal hasselnötterna och blanda med sockret.
  2. Vispa äggvitorna till hårt skum.
  3. Vänd ner socker och nötter i de hårt vispade äggvitorna.
  4. Spänn bakplåtspapper i botten av en springform, smörj och bröa kanterna på formen.
  5. Häll i smeten och grädda i 200 grader 15-20 minuter.
  6. Blanda äggulor, smör, socker och grädda. Låt det sjuda tills krämen tjocknar.
  7. Vispa krämen tills den kallnat och smaksätt den med vaniljfrön från vaniljstången.
  8. Bred krämen över tårtbotten. Så här långt kan tårtan förberedas och eventuellt frysas insvept i folie.
  9. Vispa grädde och bred över botten, Strö flagad och rostad mandel (eller annan vald topping) över tårtan.
Blåbär och rostad flagad mandel!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar