måndag 4 maj 2015

Stekt salt sill

En gammal klassiker!




Som barn gillade jag inte alls detta, men den hårda sältan tillsammans med den söta löken gör det här till en snabb vardagsrätt för vuxna.

2 portioner

  • 4 salta, urvattnade sillfiléer (finns att köpa urvattnade och klara)
  • ½ dl ströbröd
  • smör att steka i
  • 1 liten tunt skivad gul lök
  • ½  tsk strösocker
  • 1 dl mellangrädde
  • ½ dl mjölk
  • nymalen vitpeppar

Gör så här:

  1. Skölj av och panera sillfiléerna i ströbrödet och ställ åt sidan
  2. Bryn smör i en stekpanna och lägg i löken. Tillsätt sockret så att löken blir gyllenbrun. Stek cirka 5 minuter och ta upp löken på ett fat.
  3. Torka ur stekpannan och bryn lite nytt smör. Lägg i sillfiléerna och stek cirka 2 minuter på varje sida på medelvärme. Lägg tillbaka löken.
  4.  Häll på grädden blandad med mjölken och koka ihop några minuter. Mal några varv vitpeppar över.
  5. Servera med skalpotatis, t ex mandelpotatis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar