torsdag 21 maj 2015

Potatis- och fänkålssoppa



Basen till soppan är en egengjord räkfond. Spara räkskal i frysen och gör din egen fond.

4 portioner

Fond

  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • stänger från en fänkål
  • 300 g räkskal
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 msk olivolja
  • 1 l vatten

Till soppan

  • 4 potatisar
  • ½ fänkål
  • 2 dl grädde
  • salt och peppar
  • salt och nymalen svartpeppar

Tillbehör

  • ½ fänkål
  • olivolja
  • saften av ½ citron
  • salt och nymalen svartpeppar
  • strimlor av kallrökt lax (utesluts för ett vegetariskt alternativ)

Gör så här:

  1. Börja med fonden. Skala och hacka grönsakerna. Fräs i olivolja. Lägg i räkskal och tomatpuré. Fräs ytterligare ett par minuter. Slå på vatten och koka upp. Ställ åt sidan och låt stå under lock i minst 20 minuter. Sila.
  2. Skala potatis och skär ner i bitar. Skär ner fänkål i bitar. Lägg i en kastrull och slå på räkfond och grädde. Koka tills potatis och fänkål är mjuka, ca 20 minuter. Mixa slätt med mixerstav. Smaka av med salt och peppar.
  3. Skär resten av fänkålen tunt på mandolin. Marinera i olivolja, citron, salt och peppar. Servera som tillbehör till soppan tillsammans med strimlor av kallrökt lax.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar