Basen till soppan är en egengjord räkfond. Spara räkskal i frysen och gör din egen fond.
4 portioner
Fond
- 4 vitlöksklyftor
- 1 morot
- 1 gul lök
- stänger från en fänkål
- 300 g räkskal
- 1 msk tomatpuré
- 2 msk olivolja
- 1 l vatten
Till soppan
- 4 potatisar
- ½ fänkål
- 2 dl grädde
- salt och peppar
- salt och nymalen svartpeppar
Tillbehör
- ½ fänkål
- olivolja
- saften av ½ citron
- salt och nymalen svartpeppar
- strimlor av kallrökt lax (utesluts för ett vegetariskt alternativ)
Gör så här:
- Börja med fonden. Skala och hacka grönsakerna. Fräs i olivolja. Lägg i räkskal och tomatpuré. Fräs ytterligare ett par minuter. Slå på vatten och koka upp. Ställ åt sidan och låt stå under lock i minst 20 minuter. Sila.
- Skala potatis och skär ner i bitar. Skär ner fänkål i bitar. Lägg i en kastrull och slå på räkfond och grädde. Koka tills potatis och fänkål är mjuka, ca 20 minuter. Mixa slätt med mixerstav. Smaka av med salt och peppar.
- Skär resten av fänkålen tunt på mandolin. Marinera i olivolja, citron, salt och peppar. Servera som tillbehör till soppan tillsammans med strimlor av kallrökt lax.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar