lördag 16 maj 2015

Hallonbullar


Hallonbullar med försmak av sommarens kaffekalas!



20 bullar

  • 2½ dl standardmjölk
  • 25 g jäst
  • ½ dl socker
  • 75 g smör
  • 1 tsk nymalen kardemumma
  • 1 uppvispat ägg
  • 6-7 dl vetemjöl
  • ½ tsk salt

Fyllning

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 tsk äkta vaniljpulver
  • ½ dl socker
  • 2 dl mandelmjöl
  • 200 g hallon (färska eller tinade frysta)

Gör så här:

  1. Smula jästen i degblandarens bunke. Smält smör och blanda ner mjölken. Häll mjölkblandingen över jästen (kontrollera att temperaturen inte är över 37 grader). Blanda och tillsätt salt, socker, kardemumma och hälften av det uppvispade ägget. Blanda ner det mesta av mjölet och arbeta samman degen (ca 5 minuter i maskin).
  2. Strö lite mjöl över degen, plasta bunken och låt degen jäsa till dubbel storlek (30-40 min).
  3. Ställ 20 stora bullformar på en plåt.
  4. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda samman. Kavla ut degen till en rektangel ca 40x50 cm.
  5. Blanda samman smör, socker, vaniljpulver och mandelmjöl till en smidig massa. Bred blandningen över degen och strö till sist över hallonen.
  6. Rulla ihop degen till en fast rulle från långsidan.
  7. Skär degrullen i 20 bitar med vass kniv. Ställ bullarna i formarna och låt dem jäsa under bakduk ca 30 minuter.
  8. Värm under tiden ugnen till 220 grader. Pensla bullarna  med resten av det uppvispade ägget och baka mitt i ugnen ca 15 minuter tills bullarna är gyllenbruna.
  9. Ta bullarna ur ugnen. Koka upp 2 msk socker med 1 msk vatten i en liten kastrull någon minut tills sockerlösningen får en sirapsliknande konsistens. Pensla de varma bullarna med sockerlösningen och låt dem svalna på galler under duk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar