torsdag 30 oktober 2014

Köttgryta på spanska





Köttgrytan får spanska smaker med apelsiner, chorizo och gröna oliver. En allt-i-ett-gryta där potatisen redan är med.

4 portioner

  • 8 hg benfri högrev
  • 1 msk rökt paprikapulver
  • 1 morot i skivor
  • 1 rödlök i skivor
  • 2 skivade vitlöksklyftor
  • 2 msk tomatpuré
  • 1½ msk vetemjöl
  • 3 dl rödvin
  • 1 tsk torkad timjan
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 3 apelsiner
  • 600 g potatis av fast form
  • 200 g chorizo
  • 1 dl gröna oliver utan kärnor
  • lite färsk timjan

Gör så här:

  1. Skär köttet i rejäla kuber. Krydda med salt, peppar och paprikapulver. Bryn i olivolja i en stor stekgryta. Tillsätt morot. lök, vitlök och tomatpuré och fräs ytterligare en stund. Tillsätt vin och torkad timjan. Koka upp.
  2. Skala av det yttersta på 2 av apelsinerna och strimla skalen. Pressa alla 3 apelsinerna och häll juicen i grytan. Låt alltsammans koka på låg värme tills köttet är mjukt (ca 2 timmar).
  3. Koka apelsinskalen i 1 dl vatten och ½ dl socker tills de är mjuka och blivit karamelliserade. Ställ åt sidan.
  4. Skala potatisen och skär den i grova bitar. Slanta korven i 2 cm stora bitar. Stek korven och ställ den åt sidan. Stek potatisen i korvens fett. Ställ åt sidan.
  5. När köttet börjar bli klart tillsätt korv och potatis och koka cirka 20 minuter. Smaka av med salt och peppar. Strö över apelsinskal, skivade gröna oliver och lite färsk timjan före serveringen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar