onsdag 1 oktober 2014

Boeuf Bourguignon




Boeuf Bourguignon är min absoluta favoritgryta så här på hösten. Det ska vara rejäla tärningar av köttet! Servera med potatismos eller kokt potatis.
Jag kokar den idag för att den ska kunna stå till helgen. Dels är det bekvämt, men det blir också så mycket godare om smakerna får en chans att mogna.

4 portioner

  • 1 kg högrev i tärningar om 4x4 cm
  • 2 msk koncentrerad oxbuljong
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 msk tomatpuré
  • 5 dl rödvin
  • en liten örtbukett: 2 persiljekvistar, 2 lagerblad, 2 kvistar timjan, 1 stjälk bladselleri
  • 2 krossade vitlöksklyftor
  • 100 g varmrökt sidfläsk
  • 15 gula steklökar
  • 150 g skogschampinjoner
  • 1 morot
  • smör till stekningen
  • salt och nymalen svartpeppar


Gör så här:

  1. Bryn köttet väl runt om i smör i omgångar i en stekpanna. Salta och peppra.
  2. Flytta över köttet i en gryta (använd inte en gjutjärnsgryta för då blir såsen missfärgad av rödvinet). Vispa ur stekpannan med vatten och sila ner skyn i grytan. Tillsätt örtbuketten och vitlök. Pudra över vetemjöl och tillsätt tomatpuré. Rör om ordentligt. Häll på rödvin, koncentrerad buljong och eventuellt mer vatten så att det knappt täcker köttet. Låt grytan puttra under lock tills köttet känns mört - ca 1½ timme.
  3. Dela champinjonerna i halvor eller kvartar beroende på svamparnas storlek. Skala steklök (går enkelt om man först lägger dem i lite hett vatten). Strimla fläsket. Stek fläsk, lök och champinjoner i lite smör. Lägg i grytan tillsammans med skivor av morot och koka ytterligare cirka 20 minuter.
  4. Ta upp örtbuketten. Smaka eventuellt av med mer salt och peppar. Strö över hackad bladpersilja före serveringen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar