söndag 12 oktober 2014

Kycklinggryta med vitt vin


Kyckling med lite italiensk inspiration!



Vitt vin i matlagningen är vanligt i Italien och ger kycklingen en fin smak i den här grytan. I stället för kantareller på burk går det självklart bra med färska kantareller. Låt dem i så fall fräsa med lite längre så att vattnet i svampen ångar bort.

4 portioner

  • 1 färsk kyckling, ca 1,3 kilo
  • 1 burk kantareller i vatten
  • 6 steklökar eller 4 medelstora knipplökar
  • 2 krossade vitlöksklyftor
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 1½ msk finhackad rosmarin
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 dl kycklingbuljong
  • maizena att reda med
  • ½ dl hackad bladpersilja
  • smör att steka i

Gör så här:

  1. Stycka kycklingen. Salta och peppra runt om. Bryn kycklingdelarna i smör i en gryta. Lägg i kantarellerna, vitlök och halverade steklökar mot slutet. Strö över rosmarin och häll på vin och buljong. Om du använder knipplök delar du den på längden och låter en del av blasten vara kvar. Koka på låg värme i cirka en halvtimme.
  2. Plocka upp kyckling, svamp och lök. Red av såsen med lite maizena och smaka eventuellt av med mer salt och peppar. Lägg tillbaka kyckling, svamp och lök. Strö över persilja och servera med kokt potatis, gärna mandelpotatis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar