onsdag 8 oktober 2014

Frukostlyx

En lagrad ost till de ljumna bullarna blir gott!


Det här receptet har jag publicerat tidigare på flera olika sajter, men aldrig på bloggen. En riktigt lyxig frukostbulle som passar bra en lördags- eller söndagsmorgon. Bullarna jäser i kylskåpet över natten.

16 stycken

  • 50 g jäst
  • 2 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 6 dl vetemjöl
  • 75 g rumsvarmt smör
  • 1 msk strösocker
  • 1 tsk salt
  • 1 ägg till pensling
  • vallmofrö

Gör så här:

  1. Smula jästen i en bunke och häll över den kalla mjölken. Rör ut jästen.
  2. Tillsätt ägg, socker, salt och mjöl. Blanda väl. Skiva ner smöret och arbeta till en smidig deg.
  3. Kavla ut degen på mjölat bakbord till ca 40x60 cm. Pensla degplattan med uppvispat ägg och vik ihop så att det blir 6 lager. Skär 16 bitar.
  4. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg och strö på vallmofrö. Täck bullarna med bakduk och jäs i kylskåpet till nästa morgon.
  5. Grädda cirka 10 minuter i 250 grader. Låt bullarna svalna under bakduk, men njut dem gärna innan de kallnat helt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar