torsdag 16 oktober 2014

Buffébröd


Ett stort bröd som går lätt att bryta blir vackert på buffébordet


32 bullar

  • 50 g jäst
  • ½ l mjölk
  • 50 g smör
  • 2 tsk salt
  • 13 dl vetemjöl

Till pensling:

  • 1 ägg
  • 3 msk vallmofrön

Gör så här:

  1. Smula jästen i degbunken. Smält smöret och tillsätt mjölken. Låt blandningen bli fingervarm (37 grader). Rör ner blandningen i jästen och rör tills jästen löser sig.
  2. Arbeta in det mesta av mjölet. Arbeta till en smidig deg och tillsätt saltet mot slutet. Strö över lite mjöl och plasta bunken. Låt degen jäsa i 30 minuter.
  3. Ta upp degen  på ett mjölat bakbord och knåda väl (tillsätt eventuellt lite mer mjöl om degen känns kladdig). Dela degen i två delar. Rulla ut varje del till en längd och dela i 16 bitar. Trilla fina bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Lägg bullarna tätt så att de kan jäsa ihop till en stor kaka. Låt jäsa under bakduk cirka 20 minuter. Värm under tiden ugnen till 220 grader.
  4. Vispa upp ägget med några droppar vatten och några korn salt. Pensla det färdigjästa brödet och strö över vallmofrön. Grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter. Låt brödet svalna under bakduk. Brödet är godast nybakat - paketera det annars väl och frys in. Tina och värm i ugnen (200 grader).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar