söndag 12 oktober 2014

Helstekta äpplen i ugn



Äppeltider! Då äter man äpplen på längden och tvären eller som här hela. Mums!

Helstekta äpplen är en bra dessert som lätt varieras efter hur många man är - ett äpple var helt enkelt.

2 portioner

  • 2 stora svenska äpplen
  • 2 msk grovriven mandelmassa
  • 1 msk rumsvarmt smör
  • 1 msk socker
  • ½ tsk nymalen kardemumma eller kanel
  • 1½ msk sirap
  • smör till formen

Gör så här:

  1. Smörj en ugnsfast form så att äpplena precis ryms. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala äpplena och ta ur kärnhuset med en äppelpip. Skär av lite i botten så att äpplena står stadigt.
  3. Blanda smör, socker, mandelmassa och kardemumma eller kanel och fyll hålen med blandningen.
  4. Ringla sirap över äpplena och stek dem i ugnen tills de blivit mjuka och fått färg, ca 30 minuter.
  5. Servera äpplena varma med vaniljsås eller vaniljglass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar