torsdag 16 oktober 2014

Min bästa lasagne



Ibland vill man bara ha en helt vanlig lasagne, och då gör jag så här!

4 portioner

  • 16 lasagneplattor
  • 2 dl riven lagrad ost

Béchamelsås

  • 3 msk vetemjöl
  • 50 g smör
  • 7 dl standardmjölk
  • salt och nymalen vitpeppar
  • lite nyriven muskotnöt

Köttfärssås

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 5 hg nötfärs
  • 500 g krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 10 soltorkade tomater i olja
  • 1 dl rött vin
  • salt och nymalen svartpeppar
  • olja att fräsa i

Gör så här:

  1. Smält smöret och rör ner mjölet. Vispa i mjölken lite i taget och låt såsen koka några minuter. Passa noga så att såsen inte bränner i botten! Smaka av med salt, peppar och muskot. Ställ åt sidan.
  2. Hacka lök och vitlök och fräs i lite olivolja utan att det tar färg. Smula ner köttfärsen och bryn till färsen är genomstekt. Rör ner tomatpuré och fräs ytterligare någon minut. Späd med krossade tomater och vin. Hacka de soltorkade tomaterna grovt och tillsätt dem. Låt såsen koka cirka 30 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.
  3. Sätt ugnen på 210 grader. Smörj en ugnsfast form och varva lasagneplattor med béchamelsås och köttfärssås. Låt första och sista lagret vara béchamelsås. Avsluta med riven ost. Sätt in i ugnen och grädda cirka 40 minuter. Servera med en sallad.

1 kommentar: