söndag 13 november 2016

Mårtenskyckling




Det finns många mattraditioner att bevara, en sådan är Mårten Gås. Om man har ett litet hushåll som vi och inte vill ställa till med en stor gåsamiddag kan man ändå känna en fläkt av en skånsk tradition om man trixar lite med tillbehören till en god majskyckling. Servera gärna en soppa före och en äppelkaka efteråt för att göra middagen fullständig!

Ingredienser till 4 portioner

  • 1 majskyckling (ca 1,3 kg)
  • 2 äpplen
  • salt, vitpeppar och smält smör


Sås

  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl vatten
  • 1 dl grädde
  • 1 msk koncentrerad oxfond
  • 2 tsk soja
  • salt och nymalen vitpeppar
  • 1 msk svartvinbärsgelé


Tillbehör

  • hasselbackspotatis (8-10 potatisar, smält smör, ströbröd och riven ost)
  • 500 g brysselkål
  • 2 äpplen
  • svartvinbärsgelé
  • ev rödkål (hemgjord eller på burk)

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Torka ur kycklingen och fyll den med äpplen skurna i klyftor. Pensla kycklingen med smält smör. Salta och peppra.
  3. Lägg kycklingen i en ugnsform och låt kycklingen steka mitt i ugnen drygt en timme. Kontrollera att kycklingen är genomstekt (stick i låret och se om köttsaften är klar eller använd termometer och kontrollera att temperaturen gått upp till 75 grader).
  4. Skala och skölj potatisen. Skär dem i tunna skivor, men inte helt igenom - lägg potatisen i en träsked så går det lätt. Lägg potatisarna i en ugnsform med smält smör. Pensla potatisarna med smöret och salta. Sätt in dem i ugnen när kycklingen stått inne ca 15 minuter, då kommer kyckling och potatis att vara klara samtidigt. Pensla potatisarna då och då med smält smör och strö på ströbröd och lite riven ost när det återstår 10-15 minuter av stektiden.
  5. Vispa ur kycklingformen med vatten och sila skyn. Smält smöret i en kastrull och rör ner mjölet. Vispa i steksky, fond och grädde och koka upp. Låt såsen koka några minuter på svag värme. Smaksätt med salt, peppar, soja och gelé.
  6. Ansa brysselkålen och koka den lätt i saltat vatten. Låt kålen rinna av och dela i halvor. Klyfta äpplen (behåll skalet på) och stek äpplen och kålhalvor i smör.
  7. Skär upp kycklingen och servera den med tillbehören och lite svartvinbärsgelé
  8. Självklart blir det äpplekaka till dessert!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar