söndag 27 november 2016

Rådjursstek



I helgen blev det en riktig höstmiddag med en rådjursstek som fått stå i ugnen och blivit mör och fin. Till det en klassisk potatisgratäng, rödvinssås och svartvinbärsgelé.

Ingredienser till rådjurssteken

  • 1 rådjursstek med ben (ca 2 kg)
  • 12 mortlade enbär
  • 2 vitlöksklyftor, skalade och strimlade
  • kallpressad olivolja (gärna smaksatt med vitlök)
  • salt och nymalen svartpeppar

Klar för ugnen

Potatisgratäng

  • 1 kg mjölig potatis
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 100 g chévre (eller lagrad hårdost)
  • 2 dl grädde
  • 3 dl standardmjölk
  • salt och nymalen svartpeppar

Gott till rådjurssteken

Rödvinssås

  • 2½ dl rödvin
  • 1 finhackad schalottenlök
  • 1 lagerblad
  • 1 kvist timjan
  • 1½ dl kalvfond
  • 1 dl steksky
  • nymalen svartpeppar
  • ev lite salt beroende på hur salt fonden är
  • 2 msk smör
  • ev lite maizena att reda såsen med

Gör så här:

  1. Gör gärna potatisgratängen i förväg och värm den strax före servering.
  2. Sätt ugnen på 225 grader och smörj en ugnsform.
  3. Skala och skiva potatis, lök och vitlök tunt (använd gärna mandolin).
  4. Blanda grädde, mjölk, potatis och lök i en stor kastrull. Koka upp och låt koka 5-10 minuter. Rör kraftigt så att det inte bränner i botten.
  5. Skär bort "skalet" från getosten och smula ner den i potatisen mot slutet. Smaka av med salt och peppar.
  6. Häll blandningen i ugnsformen och grädda mitt i ugnen ca 45 minuter tills gratängen fått fin färg och potatisen är mjuk.
  7. Till rådjurssteken sätter du ugnen på 175 grader.
  8. Putsa steken och skär små fickor och tryck ner vitlöksbitar i steken.
  9. Krydda med salt, svartpeppar och mortlade enbär. Ringla över lite olja
  10. Stick in en stektermometer i den tjockaste delen, men inte mot benet.
  11. Lägg steken på ett galler över en långpanna och stek tills innertemperaturen är  55 grader för rosastekt kött. Mer eller mindre beroende på hur du vill ha ditt kött. Häll lite vatten i botten av långpannan då och då, så att köttsaften inte bränner och du kan använda vätskan i såsen.
  12. Låt köttet vila insvept i folie ca 20 minuter innan du skär i det.
  13. Fräs hackad schalottenlök i lite smör. Häll på rödvin, lagerblad, timjan och svartpeppar. Koka ihop till halva volymen och tillsätt fonden. Koka ytterligare en stund och sila av. Inför serveringen vispar du i lite av stekskyn och klickar i smör lite i taget. Smaka av och red eventuellt med lite maizena utrörd i vatten.
  14. Ugnsbaka eventuellt morötter och palsternackor skurna i långa kvartar tillsammans med köttet så får du ett gott tillbehör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar