lördag 5 november 2016

Smörstekt torskrygg med kumminrostade morötter, mandelpotatis och vitvinssås

 

 

Ingredienser till 2 portioner

  • 400 g torskrygg
  • ½ dl salt
  • ½ l vatten
  • nymalen vitpeppar
  • smör att steka i
  • 70 g babyspenat
  • lite rapsolja, salt och peppar

Morötter

  • 4 morötter
  • saften av ½ citron
  • 2 tsk honung
  • salt och nymalen svartpeppar
  • ½ msk hel kummin
  • kallpressad rapsolja att ringla över

Vitvinssås

  • 1 schalottenlök
  • 1 msk smör
  • 1 dl grädde
  • ½ dl torrt vitt vin
  • 1 tsk koncentrerad fiskfond
  • salt och nymalen vitpeppar
  • ½ tsk maizena

Gör så här:

  1. Dela torsken i 2 portionsbitar. Blanda salt och vatten och låt fisken rimma ca 15 minuter i lagen. Torka av och mal över peppar. Stek fisken i smör och ös hela tiden. Kontrollera med termometer att fisken är ca 45 grader i mitten.
  2. Sätt ugnen på 250 grader. Dela morötterna på längden i fjärdedelar och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Pressa citronen över och ringla över honungen. Ringla över lite rapsolja, salta och peppra. Strö till sist över lite kummin och baka morötterna mitt i ugnen ca 20 minuter.
  3. Hacka löken till såsen och fräs den i smör utan att den tar färg. Tillsätt grädde, vitt vin och fond. Låt låsen koka samman. Sila av löken, smaksätt med salt och peppar. Red av med maizena utrörd i lite vatten.
  4. Strax före serveringen fräser du spenaten i lite olja tills den faller ihop. Salta och peppra.
  5. Lägg upp fisken på en bädd av spenat och servera med morötter, sås och nykokt mandelpotatis.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar