onsdag 23 november 2016

Indiska kycklingbullar med rostad blomkål

Kycklingbullar i en smakstark sås



Köttbullar är alltid populärt. Här har jag använt kycklingfärs och varierat med indiska smaker. Det blir gott också med lammfärs, men då får man tillsätta lite vätska (1 dl mjölk) i färsblandningen

Ingredienser till 2 portioner

Kycklingbullar

  • 300 g kycklingfärs
  • 2 msk ströbröd
  • 1 ägg
  • 1 tsk garam Masala
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • 1 nypa chiliflakes
  • salt och nymalen svartpeppar
  • rapsolja att steka i

Sås

  • ½ gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk kallpressad rapsolja
  • ½ tsk mald kanel
  • 1 tsk curry
  • 1 tsk gurkmeja
  • lite nystött kardemumma
  • 1 tsk torkade korianderblad
  • ½ tsk sambal oelek
  • 200 ml kokosmjölk
  • salt och nymalen svartpeppar

Rostad blomkål

  • ½ blomkålshuvud
  • 1 tsk curry
  • 1 msk kallpressad rapsolja

Raita

  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 2 msk chutney
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • 2 msk hackad mynta
  • salt

Gör så här:

  1. Blanda ingredienserna till kycklingbullarna. Forma ganska stora bullar och stek dem runt om i rapsolja. Ställ åt sidan.
  2. Blanda ingredienserna till Raitan och ställ i kylen fram till serveringen.
  3. Sätt ugnen på 225 grader.
  4. Ansa blomkålen och dela den i små buketter. Lägg buketterna i en ugnsform. Strö över curry och salta. Ringla över rapsoljan. Stek mitt i ugnen ca 15 minuter tills blomkålen fått fin färg.
  5. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs hacket i rapsolja. Tillsätt kryddorna och fräs ytterligare någon minut. Blanda ner sambal oelek och kokosmjölk. Koka upp såsen och smaka av med salt och peppar. Lägg ner kycklingbullarna i såsen och värm alltsammans strax före serveringen.
  6. Servera köttbullarna med blomkålen och kokt basmatiris, mango chutney och Raita.

Servera med ris, rostad blomkål, Raita och mango chutney

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar