måndag 3 oktober 2016

Inlagda rödbetor





Hösttider, inläggningstider. Idag tar jag hand om lite rödbetor. Om du har små rödbetor lägger du in dem hela, större betor blir bättre i skivor. Omistligt till pytt i panna och kalops!

Till en liten sats:

  • 1 kg rödbetor
  • 1 bit pepparrot

Ättikslag

  • ½ l kokspad
  • 2 dl ättikssprit (12 %)
  • 2½ dl socker
  • ½ msk salt
  • 7 kryddnejlikor
  • 5 vitpepparkorn
  • 3 kryddpepparkorn

Gör så här:

  1. Borsta rödbetorna i ljumt vatten. Borsta med en mjuk borste så att betorna inte skadas.
  2. Koka betorna i vatten så att de precis täcks. (ca 20-30 minuter beroende på storlek)
  3. Dra av skalet under rinnande kallt vatten. Använd plasthandskar om du inte vill bli alldeles röd om händerna.
  4. Lägg rödbetorna hela eller i skivor i en glasburk.
  5. Mät upp kokspad och blanda med de övriga ingredienserna till lagen. Koka upp och häll lagen het över rödbetorna. Täck över och låt betorna kallna.
  6. Skär pepparroten i tärningar och strö dem över de kalla betorna. Pepparroten ökar hållbarheten och ger extra smak.
  7. Sätt på lock. Rödbetorna är klara att äta efter en vecka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar