Hösttider, inläggningstider. Idag tar jag hand om lite rödbetor. Om du har små rödbetor lägger du in dem hela, större betor blir bättre i skivor. Omistligt till pytt i panna och kalops!
Till en liten sats:
- 1 kg rödbetor
- 1 bit pepparrot
Ättikslag
- ½ l kokspad
- 2 dl ättikssprit (12 %)
- 2½ dl socker
- ½ msk salt
- 7 kryddnejlikor
- 5 vitpepparkorn
- 3 kryddpepparkorn
Gör så här:
- Borsta rödbetorna i ljumt vatten. Borsta med en mjuk borste så att betorna inte skadas.
- Koka betorna i vatten så att de precis täcks. (ca 20-30 minuter beroende på storlek)
- Dra av skalet under rinnande kallt vatten. Använd plasthandskar om du inte vill bli alldeles röd om händerna.
- Lägg rödbetorna hela eller i skivor i en glasburk.
- Mät upp kokspad och blanda med de övriga ingredienserna till lagen. Koka upp och häll lagen het över rödbetorna. Täck över och låt betorna kallna.
- Skär pepparroten i tärningar och strö dem över de kalla betorna. Pepparroten ökar hållbarheten och ger extra smak.
- Sätt på lock. Rödbetorna är klara att äta efter en vecka.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar