Äppelmos, gott till bakning och gott på gröten i vinter |
Det snabbaste sättet att göra äppelmos är att passera det. Då behöver man varken kärna ur eller skala äpplena. Men med hjälp av en äppelsvarv går det snabbt att göra ett mos med lite bitar kvar om man som jag tycker det är godare. Det här moset är inte så sött, så det behöver förvaras i frysen! Du kan också frysa det helt utan socker.
Till ungefär 1 kg äppelmos
- 1 kg äpplen
- ½ dl vatten
- 1-2 dl strösocker per liter mos (beroende på hur söta äpplena är)
- 1½ krm askorbinsyra per liter mos
Gör så här:
- Skala och kärna ur äpplena med en äppelsvarv. Dela skivorna på mitten. (Eller använd helt enkelt potatisskalare och skalkniv.)
- Lägg äppelbitarna i en gryta med lite vatten. Koka försiktigt så att äpplena inte bränner fast.
- Rör om och koka tills äpplena börjar mosa sig men så att det fortfarande finns lite bitar kvar. Det tar 5-10 minuter.
- Rör ner så mycket socker du vill ha. Rör ut askorbinsyran i lite mos och tillsätt blandningen i moset (för att moset inte ska mörkna).
- Låt moset kallna. Häll upp i frysförpackningar och frys in.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar