söndag 6 november 2016

Äppelgalette med mandelmassa

En rejäl paj som räcker till minst 6 personer. En riktig höstdessert!


Ingredienser

Pajdeg

  • 175 g smör
  • 4½ dl vetemjöl
  • 2 msk socker
  • ½ dl iskallt vatten

Fyllning

  • 150 g riven mandelmassa
  • 6 äpplen
  • 2 tsk kanel
  • 2 msk socker
  • 20 sötmandlar, grovhackade

Till pensling

  • ett ägg uppvispat med en skvätt mjölk
  • råsocker

Gör så här:

  1. Kör smör, socker och mjöl till en smulig massa i en matberedare. Tillsätt vatten och kör snabbt ihop till en degklump. Platta till degen och lägg den i en plastpåse och låt den vila en halvtimme i kylen.
  2. Sätt ugnen på 225 grader. Skala, kärna ur äpplena och skär dem i tunna klyftor (jag använder min äpplesvarv och får tunna fina skivor).
  3. Kavla ut degen till en rund botten, ungefär 10 cm större än en pajform. Lägg degen i formen och låt den hänga ut över kanterna.
  4. Fördela mandelmassan på degen och lägg äppelklyftorna ovanpå.
  5. Strö över kanel och socker och strö över den hackade mandeln. Vik pajkanterna över frukten. Pensla kanterna med ägg och strö över råsocker
  6. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter.
  7. Låt pajen svalna och servera den ljummen med vaniljsås eller glass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar