En rejäl paj som räcker till minst 6 personer. En riktig höstdessert! |
Ingredienser
Pajdeg
- 175 g smör
- 4½ dl vetemjöl
- 2 msk socker
- ½ dl iskallt vatten
Fyllning
- 150 g riven mandelmassa
- 6 äpplen
- 2 tsk kanel
- 2 msk socker
- 20 sötmandlar, grovhackade
Till pensling
- ett ägg uppvispat med en skvätt mjölk
- råsocker
Gör så här:
- Kör smör, socker och mjöl till en smulig massa i en matberedare. Tillsätt vatten och kör snabbt ihop till en degklump. Platta till degen och lägg den i en plastpåse och låt den vila en halvtimme i kylen.
- Sätt ugnen på 225 grader. Skala, kärna ur äpplena och skär dem i tunna klyftor (jag använder min äpplesvarv och får tunna fina skivor).
- Kavla ut degen till en rund botten, ungefär 10 cm större än en pajform. Lägg degen i formen och låt den hänga ut över kanterna.
- Fördela mandelmassan på degen och lägg äppelklyftorna ovanpå.
- Strö över kanel och socker och strö över den hackade mandeln. Vik pajkanterna över frukten. Pensla kanterna med ägg och strö över råsocker
- Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter.
- Låt pajen svalna och servera den ljummen med vaniljsås eller glass.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar