lördag 26 november 2016

Pissaladière


Första adventshelgen och glöggdags! Till glöggen serverar jag gärna lite salta tilltugg, t.ex. kalla snibbar av den här enkla pissaladièren.

Ingredienser

  • 1 rulle kyld smördeg
  • 4 gula lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk torkad rosmarin
  • 1 tsk persillade
  • 1 tsk torkad basilika
  • salt
  • 1 nypa socker
  • nymalen svartpeppar
  • 1 burk sardeller
  • 20 kalamataoliver
  • olivolja

Gör så här:

  1. Skala och skiva löken tunt i en matberedare.
  2. Häll en bottenskyla olivolja i en stor stekpanna eller gryta och värm. Häll i löken och pressa i vitlöksklyftorna. Strö över örtkryddor, salt och socker samt mal över lite svartpeppar. Fräs alltsammans och låt det därefter stå på låg värme i cirka 30 minuter.
  3. Tillsätt hälften av sardellerna och låt de smälta ner i blandningen. Låt alltsammans svalna.
  4. Sätt ugnen på 220 grader.
  5. Rulla ut smördegen på en plåt och låt degen ligga kvar på bakplåtspappret,
  6. Bred ut lökblandingen över smördegen.
  7. Fördela resten av sardellerna och de halverade oliverna på toppen.
  8. Grädda alltsammans i cirka 15 minuter.
  9. Låt pissaladièren svalna och servera kalla eller ljumna snibbar till glögg eller annan fördrink.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar