Så här till advent och jul har jag bytt ut ingefära mot saffran i mina "försvinnande goda" kolasnitt. För att kompensera whiskyn har jag ökat mjölmängden något. En extra matsked sirap lyfter saffranssmaken.
Ingredienser till 25 stycken
- 0,5 g saffran
- 2 tsk whisky
- 100 g smör
- 1 dl socker
- 2 msk ljus sirap
- 2½ dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
Gör så här:
- Lägg saffran i lite whisky och låt dra en lite stund (ca 10 min).
- Sätt ugnen på 175 grader
- Lägg samtliga ingredienser i matberedaren och kör ihop till en deg. Ta upp degen på bakbordet och dela den i 3 delar. Rulla ut varje del till en längd lika lång som bakplåten.
- Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite grand.
- Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter.
- Skär sneda snitt medan kakorna fortfarande är varma.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar