söndag 14 juni 2020

Kavarma kebap - bulgarisk gryta



En bulgarisk köttgryta som oftast serveras med brytbrödet pitka (recept finns redan på bloggen). Brödet doppas i grytan. Du kan naturligtvis servera grytan med potatis eller ris om du hellre vill det, men pröva gärna det bulgariska sättet - riktigt gott!

Ingredienser till 4 portioner

  • 7 hg grytbitar av t.ex. högrev
  • 2 purjolökar
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 dl vatten
  • 1 dl vitt vin
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk torkad salvia eller några färska salviablad
  • salt, nymalen svartpeppar och lite cayennepeppar
  • smör att steka i
  • persilja att toppa med


Gör så här:

  1. Dela köttet i mindre grytbitar (ca 2 cm kuber).
  2. Strimla purjolöken ganska grovt.
  3. Bryn kött och lök i en stekgryta.
  4. Tillsätt tomatpuré och fräs någon minut.
  5. Krydda och tillsätt vatten och vin.
  6. Låt grytan puttra minst en timme. Späd eventuellt med ytterligare vin.
  7. Hacka persilja och strö över inför serveringen. Servera gärna i skålar som i Bulgarien

Pitka - ett bulgariskt brytbröd




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar