En bulgarisk köttgryta som oftast serveras med brytbrödet pitka (recept finns redan på bloggen). Brödet doppas i grytan. Du kan naturligtvis servera grytan med potatis eller ris om du hellre vill det, men pröva gärna det bulgariska sättet - riktigt gott!
Ingredienser till 4 portioner
- 7 hg grytbitar av t.ex. högrev
- 2 purjolökar
- 3 msk tomatpuré
- 1 dl vatten
- 1 dl vitt vin
- 2 tsk salt
- 1 tsk torkad salvia eller några färska salviablad
- salt, nymalen svartpeppar och lite cayennepeppar
- smör att steka i
- persilja att toppa med
Gör så här:
- Dela köttet i mindre grytbitar (ca 2 cm kuber).
- Strimla purjolöken ganska grovt.
- Bryn kött och lök i en stekgryta.
- Tillsätt tomatpuré och fräs någon minut.
- Krydda och tillsätt vatten och vin.
- Låt grytan puttra minst en timme. Späd eventuellt med ytterligare vin.
- Hacka persilja och strö över inför serveringen. Servera gärna i skålar som i Bulgarien
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar