lördag 6 juni 2020

Röding med kall basilikasås och Västerbottenschips



Förra året försökte jag lansera en nationaldagsmeny, men i år är inget som vanligt och då blir det inte förra årets meny utan röding i stället för Wallenbergare. Förrätten blev en räksallad med mango och avokado (recept finns på bloggen). För er som vill upprepa förra årets meny finns den också på bloggen under rubriken Nationaldagsmiddag.

Ingredienser till 2 portioner

  • 350 g rödingfilé (2 portionsstora eller 1 större delad i 2 bitar)
  • olivolja
  • salt och nymalen vitpeppar

Västerbottenschips

  • 2 msk grovriven Västerbottenschips

Basilikasås

  • ½ kruka basilika
  • ½ dl grovriven parmesanost
  • 1 dl crème fraiche
  • en liten skvätt mjölk
  • salt och nymalen svartpeppar

Picklad fänkål med rädisor

  • 1 fänkålsstånd
  • några rädisor
  • 1-2-3 lag (ättika, socker, vatten)


Gör så här:

  1. Strimla fänkålen och skiva rädisorna tunt på mandolin. Varva i en burk med lock och häll över varm 1-2-3-lag. Låt stå svalt minst någon timme.
  2. Plocka basilikabladen och lägg dem i en blender tillsammans med parmesanost och crème fraiche. Mixa. Blanda i mjölk till lagom konsistens och smaksätt med salt och peppar. Ställ svalt fram till serveringen.
  3. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg den rivna osten i 2 högar på bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen cirka 10 minuter tills chipsen fått färg. Låt chipsen svalna och sänk ugnstemperaturen till 150 grader.
  4. Häll ut lite olivolja på en plåt och vänd runt rödingfiléerna. Salta på köttsidan och vänd skinnsidan upp. Baka av i övre delen av ugnen tills skinnet går lätt att dra av (8-10 minuter).
  5. Servera fisken tillsammans med färskpotatis, basilikasås, små gröna blad och lite picklad fänkål med rädisor. Toppa med brutna Västerbottenschips.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar