Blåbär är alltid gott i olika sorters kaffebröd. Här har jag använt blåbärssylt i fyllningen. Det finns redan ett annat recept på blåbärsbullar på bloggen, men då med frysta eller färska blåbär, det är också gott!
40 bullar
- 50 g jäst för söta degar
- 5 dl standardmjölk
- 1 dl socker
- 150 g smör
- 2 tsk nymalen kardemumma
- 1 uppvispat ägg
- ca 13 dl vetemjöl
- 1 tsk salt
Fyllning
- 200 g rumsvarmt smör
- 1 dl socker
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 tsk nymalen kardemumma
- 1½ dl fast blåbärssylt
Pensling
- 1 ägg uppvispat med några droppar vatten
- pärlsocker
Gör så här:
- Smula jästen i degblandarens bunke. Smält smöret och blanda ner mjölken. Kontrollera att blandningen inte är över 37 grader. Häll mjölkblandningen över jästen. Blanda och tillsätt salt, socker, kardemumma och det uppvispade ägget. Blanda ner det mesta av mjölet och arbeta degen 5 minuter i maskin.
- Strö lite mjöl över degen och täck med bakduk. Låt degen jäsa till dubbel storlek (ca 30 minuter).
- Rör samman smör, socker, vaniljsocker och kardemumma till fyllningen. Blanda ner blåbärssylten försiktigt.
- Ställ ut 40 stora bullformar på 2 plåtar.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Kavla ut varje bit till en rektangel ca 40x50 cm.
- Bred fyllningen på degen och rulla ihop från långsidan.
- Skär varje rulle i 20 bitar. Ställ bullarna i formarna och låt dem jäsa under bakduk ca 30 minuter.
- Värm under tiden ugnen till 230 grader varmluft eller 240 grader vanlig värme.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Baka i ugnen 10-12 minuter tills bullarna är gyllenbruna. Om du har varmluft kan du grädda båda plåtarna samtidigt.
- Låt bullarna svalna på galler under bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar