måndag 29 juni 2020

Rulltårta



Kanske är det här det snabbaste man kan tänka sig om man vill ha sommarfika - en rulltårta med äpplemos eller sylt. Om man har lite mer tid kan det bli drömtårta med smörkräm. Tillsätt då 2 msk kakao i smeten och låt kakan svalna ordentligt innan du brer över smörkräm. Vill man vara riktigt effektiv gör man dubbel sats och siktar ner kakao i hälften av smeten, och vips har man två olika kakor!

Ingredienser till 1 rulltårta (långpanna ca 30 x 40 cm)

  • 3 ägg
  • 1½ dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • ½ dl mjölk

Fyllning

  • 2 dl äppelmos eller annan sylt

Smörkrämsfyllning

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 2 dl florsocker
  • 1 äggula
  • 1 tsk vaniljsocker

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Vispa ägg och socker riktigt pösigt.
  3. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner det i smeten. Rör t.ex. med en slickepott.
  4. Blanda i mjölken.
  5. Fodra en långpanna med bakplåtspapper eller smort smörpapper, Häll smeten i formen.
  6. Grädda ca 5 minuter tills den fått fin färg.
  7. Sockra på kakan och stjälp upp den på ett smörpapper.
  8. Bred på sylten och rulla ihop på längden. Ta hjälp av pappret så får du en jämn och fin rulle.

Ta hjälp av smörpappret när du rullar ihop kakan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar