lördag 20 juni 2020

Kycklingbröst med smörstekt vit sparris och bea på brynt smör



Efter sill och åter sill på midsommarafton passar det bra med kyckling på midsommardagen. Kycklingbröst med skinn är en helt annan upplevelse än de utan skinn och tillsammans med stekt vit sparris och bea på brynt smör blir det fantastiskt gott.

Ingredienser till 2 portioner

  • 2 kycklingbröst med skinn (ca 400 g)
  • salt och nymalen svartpeppar
  • smör att steka i

Smörstekt vit sparris

  •  4 vita sparrisar
  • socker och salt
  • smör att steka i

Bearnaisesås på brynt smör

  • 2 msk sherryvinäger
  • 2 msk vatten
  • 3 vitpepparkorn
  • 1 stjälk fransk dragon
  • 1 finhackad schalottenlök
  • 2 äggulor
  • 100 g brynt smör
  • 1 msk finhackad dragon
  • 1 msk finhackad persilja

Till servering

  • nykokt färskpotatis
  • sallad på små gröna blad
  • rädisor
  • pressad citron
  • salt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 120 grader. Salta och peppra kycklingen.
  2. Stek kycklingen på medelvärme. Stek först på skinnsidan tills skinnet blir krispigt och vänd sedan och stek vidare ett par minuter.
  3. Lägg kycklingen i en ugnsform och baka av cirka 20 minuter till en innertemperatur på 65 grader. Låt kycklingen vila inlindad i folie.
  4. Skala sparrisen noga, skär bort eller bryt av den nedersta torra delen och lägg dem i en form och strö lite socker och salt över dem. Låt stå ca 20 minuter. Torka av sparrisen och stek dem i en stekpanna i rikligt med smör tills sparrisen är mjuk men fortfarande har kvar lite tuggmotstånd.
  5. Koka smöret till bearnaisen i en kastrull tills det börjar bli lätt brunt och doftar nötigt. Dra det av plattan och låt det svalna något.
  6. Finhacka schalottenlöken och lägg i en kastrull tillsammans med vatten och vinäger tillsammans med dragonkvisten. Koka upp tills knappt 2 msk återstår. Sila ner reduktionen i en ren kastrull och vispa ner äggulorna. Vispa på låg värme tills du får en tjock kräm. Dra bort från plattan och häll sakta ner smöret under vispning, (Smöret ska nu vara ca 60 grader). Tillsätt hackad persilja och dragon. Smaka av med salt. Späd eventuellt med några droppar ljummet vatten.
  7. Blanda småbladsalladen med tunna skivor rädisor, lite nypressad citron och en nypa salt.
  8. Skär upp kycklingen och servera tillsammans med sparris, bea, sallad och nykokt färskpotatis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar