måndag 22 juni 2020

Tekakor med havregryn



Det var länge sedan jag bakade de här tekakorna, men nu blev det av. Havregrynen ger bröden en luftig och saftig karaktär. Goda till frukost och perfekta om man vill packa en korg till picknik. Här kommer receptet i repris:


Ingredienser till ca 30 stycken

  • 8 dl havregryn
  • 1 l mjölk
  • 100 g smör
  • 50 g jäst
  • 18 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt

Gör så här:

  1. Låt havregrynen svälla i mjölken cirka 1 timme.
  2. Smält smöret i en stor kastrull. Häll i grynblandningen  och värm till 37 grader.
  3. Smula ner jästen i degblandarens bunke och lös den i lite av grynblandningen. Tillsätt resten av grynblandningen och mjölet.  Arbeta degen smidig (ca 5 minuter i maskin) och tillsätt saltet mot slutet. 
  4. Strö över lite mjöl och plasta bunken. Låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 40 minuter. Värm under tiden ugnen till 225 grader.
  5. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda lite. Kavla ut degen tills den är cirka 1 cm tjock. Ta med mått ut kakor cirka 10 cm i diameter. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och nagga med gaffel. Jäs under bakduk 30 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar