onsdag 24 juni 2020

Broccoli- och blomkålsgratäng med falukorv




Broccoli- och blomkålsgratäng kan serveras helt vegetarisk eller som tillbehör. Här har jag stuckit ner falukorvsskivor i gratängen för att få en mättande allt-i-ett-rätt. I stället för färsk broccoli och blomkål kan du så klart använda den frysta varianten. Tänk bara på att inte överkoka grönsakerna, de ska ju gå klart i ugnen.

Ingredienser till 2 portioner

  • ½ blomkålshuvud
  • 1 broccolistånd
  • 400 g falukorv
  • 2 msk skånsk senap
  • 1 dl grädde
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 dl riven lagrad ost
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 tsk italiensk salladskrydda
  • salt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader
  2. Dela blomkål och broccoli i mindre buketter. Skala broccolistamman och skär i tunna slantar. Koka i saltat vatten ett par minuter.
  3. Häll av vattnet och lägg kål och broccoli i en ugnsform.
  4. Skär falukorven i skivor. Bred senap på korvskivorna och stick ned dem i formen med broccoli och blomkål.
  5. Blanda grädde, crème fraiche, ost och senap. Tillsätt salt och kryddor.
  6. Häll såsen i ugnsformen och gratinera i ugnen ca 20 minuter.
  7. Servera gratängen med nykokt färskpotatis och en grönsallad



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar