Broccoli- och blomkålsgratäng kan serveras helt vegetarisk eller som tillbehör. Här har jag stuckit ner falukorvsskivor i gratängen för att få en mättande allt-i-ett-rätt. I stället för färsk broccoli och blomkål kan du så klart använda den frysta varianten. Tänk bara på att inte överkoka grönsakerna, de ska ju gå klart i ugnen.
Ingredienser till 2 portioner
- ½ blomkålshuvud
- 1 broccolistånd
- 400 g falukorv
- 2 msk skånsk senap
- 1 dl grädde
- 1 dl crème fraiche
- 1 dl riven lagrad ost
- 2 tsk dijonsenap
- 1 tsk italiensk salladskrydda
- salt och nymalen svartpeppar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225 grader
- Dela blomkål och broccoli i mindre buketter. Skala broccolistamman och skär i tunna slantar. Koka i saltat vatten ett par minuter.
- Häll av vattnet och lägg kål och broccoli i en ugnsform.
- Skär falukorven i skivor. Bred senap på korvskivorna och stick ned dem i formen med broccoli och blomkål.
- Blanda grädde, crème fraiche, ost och senap. Tillsätt salt och kryddor.
- Häll såsen i ugnsformen och gratinera i ugnen ca 20 minuter.
- Servera gratängen med nykokt färskpotatis och en grönsallad
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar